Preskočite na glavni sadržaj

22. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat od 23. do 25. srpnja

Ovogodišnje, 22. izdanje Festivala plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat donosi, od 23. do 25. srpnja, na već tradicionalnim lokacijama tog istarskog gradića devet izvedbi, a otvorit će ga u Kaštelu Grimani Bitef Dance Company s plesnom predstavom "Prostor za Revoluciju".
vrijeme: 23.07.2021.

"Na već tradicionalnim lokacijama istarskog gradića koji više od dva desetljeća ljeti postaje privremeno središte suvremene plesne umjetnosti, dvadeset i drugu godinu zaredom u Svetvinčentu se tijekom srpnja pleše i o plesu promišlja. Na nekoliko dana, šarmantni gradić u srcu Istre tako postaje mjesto susreta brojnih umjetnika, plesnih radova i publike, razmjene ideja, sadržaja, plesa i pokreta", stoji u najavi.

Festival je dosad ugostio više od 290 plesnih autorskih radova umjetnika i umjetnica s domaće i međunarodne kazališno-plesne scene.

Ove godine Festival uključuje devet izvedbi koje se, kao i dosad, izvode na autentičnim gradskim lokacijama – u kaštelu Grimani, savičentinskom trgu te u Mediteranskom plesnom centru, prostoru koji već godinama djeluje kao prostor za kreiranje i istraživanje plesnih umjetnika i umjetnika u okviru djelovanja Zagrebačkoga plesnog ansambla.

Festival u petak, 23. srpnja, u Kaštelu Grimani otvara srpska Bitef Dance Company izvedbom plesne predstave "Prostor za Revoluciju" po konceptu i u koreografiji plesne umjetnice Isidore Stanišić, u kojoj autorica suvremenim plesnim jezikom propituje mogućnost unutrašnje, moralne, osobne i misaone reforme pojedinca koji srlja u narcisoidnu ideologiju novog doba, a zatim i dubinske reforme društvenog poretka.

Rad je nastao kao svojevrsni osvrt na obilježavanje stote obljetnice Oktobarske revolucije, no to je zapravo promišljanje o današnjem svijetu i društvenom poretku u kojem živimo; o tome gdje su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u senzacionalizam, šoping centre i reality programe uopće snage za otpor, bunt i promjenu? Predstava je trebala biti u programu prošlogodišnjega festivala, ali je zbog nepovoljne epidemiološke situacije gostovanje prebačeno za ovu godinu.

U sklopu festivala bit će upriličena svjetska premijera nove plesne predstave istaknutog baletnog umjetnika Staše Zurovca "LULU", a festivalski program uključuje i predstavu "Lo Invisible" umjetničkog kolektiva No bautizados pod vodstvom španjolske plesačice i koreografkinje Katie Humenyuk i glumca i scenskog mimičara Rolanda Salaméa; plesni solo "Plesne upute (neće zauvijek biti ovako)" njemačkog koreografa Moritza Ostruschnjaka, te predstavu "REVEL REVEL" španjolske koreografkinje Roser López Espinosa, u produkciji i izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Publika Svetvinčenta moći će ove godine pogledati i predstavu "Druga strana: noć maštanja" američke koreografkinje Sare Shelton Mann. Domaću plesnu scenu, pored ZPA, na festivalu predstavljaju Studio za suvremeni ples s predstavom "Spektakl" koreografkinje Irme Omerzo, te predstava "Skupa" nagrađivanje plesne umjetnice Petre Hrašćanec.

Festival zatvara nagrađivana plesna uspješnica "Gran Bolero" Jesúsa Rubia Gamoa u nedjelju, 25. srpnja. Riječ je o zahtjevnoj i impozantnoj plesnoj koprodukciji dvaju španjolskih najvećih plesnih kuća, Madrilenian Teatros del Canal i Mercat de les Flors, koja nudi potpuno novu perspektivu na slavnu kompoziciju Mauricea Ravela.

U koreografiji renomiranog španjolskog koreografa Gamoa, šestero plesača iz Madrida i šestero iz Barcelone povezuje se u ovom radu kako bi kroz ples re-producirali spomenutu kompoziciju iz 1928. i to kao orkestralnu transkripciju tradicionalnog španjolskog plesa. Predstava "Gran Bolero" nagrađena je 2020. priznanjem MAX (španjolska nacionalna nagrada za izvedbene umjetnosti) za najbolju plesnu produkciju.

Dvoje gostujućih umjetnika tijekom festivala vode i radionice za plesače i izvođače. Sara Shelton Mann predstavit će svoj pedagoški rad kroz trodnevnu radionicu "Alkemija pokreta", koja se organizira u suradnju s Improspekcijama2021, a Jesús Rubio Gamo prezentirat će svoju aktualnu plesnu praksu kroz jednodnevnu radionicu "Jednostavne radnje".

Treći edukativni program za profesionalce u umjetnosti odnosi se na Kreativni kutak u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH – Desk Kreativne Europe. Prijave za sve edukativne festivalske programe su otvorene.

Detaljnije vijesti o ulaznicama i ostalim festivalskim informacijama dostupne su na poveznici http://www.svetvincenatfestival.com/. (Hina)