Preskočite na glavni sadržaj

22. dani hrvatskog filma

22. dani hrvatskog filma
22. dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru u Zagrebu od 15. do 21. travnja. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je gotovo 300 filmova u različitim kategorijama, a selekcijska komisija 22. DHF-a (Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja) u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova. Ulaz na festivalska događanja je besplatan!
vrijeme: 15.04.2013.
mjesto: Zagreb; Studentski centar u Zagrebu, Savska 25
url: http://dhf.sczg.hr/

U konkurenciji za nagrade Ocjenjivačkog suda 22. DHF-a, kojega ove godine čine Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić te za nagrade „Oktavijan“ (HDFK), „Jelena Rajković“ (HDFR), i „Zlatna Uljanica“ (Glas Koncila) natjecat će se: u kategoriji igranog filma 24 naslova, u kategoriji dokumentarnog 20 te u kategoriji animiranog 14 naslova. Konkurenciju za najbolji eksperimentalni film čini 13 uradaka, a za namjenski njih 18, dok se za najbolji glazbeni spot bori također 17 radova.

Dodijelit će se i nagrada „Salona odbijenih“ za najbolji prijavljeni film koji nije uvršten u konkurenciji, a o njemu će odlučiti Damir Čučić.

Od ove festivalske godine, Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a za najbolji film (Grand Prix) nosi naziv „Surogat“, po Oscarom nagrađenom animiranom filmu, našeg velikog  autora Dušana Vukotića, dok nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a, za najbolju režiju nosi ime našeg preminulog slavnog redatelja i scenarista, Krste Papića.

Dobitnik nagrade „Oktavijan“ (HDFK) za životno djelo, ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Bogat i raznolik festivalski popratni program nudi Palunkov pitching na Danima, radionicu eksperimentalnog filma u suradnji s Kinoklubom Zagreb te radionicu 16 mm filma Klubvizije SC.  U programu Skate pool kino pogledat ćemo amaterske uratke skaterske tematike, dok  Klubvizija poziva na premijeru svog eksperimentalnog filma „Planeti“ .

Također, u programu „In Memoriam“ prisjetit ćemo se velikana hrvatskog filma, Krste Papića, Borisa Festinija te Đure Utješanovića.

Bit će predstavljene dvije knjige: „Glasnogovornici apokalipse“, autora Željka Kipkea te „Eros na filmu“, Irene Škorić.

Tradicionalno, tu je i program Mala Pula, u sklopu kojeg možete uživati u 5 dugometražnih filmskih uspješnica, prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

U glazbenom programu će, između ostalih, nastupiti Stampedo, D Elvis,Tom & the Twisters, Concrete Worms.

'Ovogodišnji radovi koje će gledatelji moći vidjeti na 22. danima hrvatskog filma svjedoče da hrvatska kinematografija u budućnosti itekako može računati na još bolje dane. Godine prolaze, umjetnost filmska ostaje.' Umjetnički voditelj festivala, Boško Picula