Preskočite na glavni sadržaj

Opširnije


KIPAR - KIPARSKA ŠKOLA A.RUKAVINA BRTONIGLA
 KONCEPT
 
Uvod
 
Aleksandar Rukavina bio je kipar i slikar koji se doselio iz Zagreba u Buje 1962. godine. Nekoliko godina radio je kao profesor u osnovnoj školi Buje, nakon čega seli u Brtoniglu gdje se posvećuje istraživanju i radu. Od zapisa i sjećanja možemo reći da je Aleksandar Rukavina bio otvorena, komunikativna osoba koja je usprkos novoj sredini uspjela pronaći svoje mjesto u društvu. Njegov rad a ni život nisu marginalizirani, o čemu nam svjedoče brojna umjetnička djela i narudžbe. Jedan od važnijih projekata po kojem je njegovo djelovanje ostalo zapamćeno je svakako Grožnjan. Boraveći u Bujama i istražujući okolicu  prepoznao je vrijednost i potencijal tog mjesta koji je tada (1965. godine) vapio za obnovom. Mjesto s prošlošću koja je umjetniku bila čitljiva u elementima srednjega vijeka, renesanse i baroka probudilo je u njemu interes. Svako mjesto u Istri za njega imalo je povijesno – spomeničku vrijednost koja se može i mora obnoviti. Njegova ideja bila je oživjeti mjesto na način da se umjetnicima ustupe prostori u kojima bi oni mogli živjeti i stvarati. Ta mu se ideja i ostvarila!
 
KIPAR danas: Godišnja doba
 
Čovjek je oduvijek mjerio svojstva koja su ga okruživala. Od Eratostena koji je prvi izmjerio stupanj Zemljine zakrivljene osi, Talesa koji je utvrdio ravnodnevnice, pa do Kopernika i heliocentričnog sustava nastojalo se točno opisati naše mjesto u svemiru.
 Volimo znati! Znanje nam pomaže pretočiti ideje u stvarnost, pomaže nam doseći vlastite životne ciljeve. Ono nam pomaže razlikovati ispravno od pogrešnog.  Uočavanje cikličnih promjena u prirodi kao što su izmjene godišnjih doba, bilo je u povijesti od iznimne važnosti. Znati točno predvidjeti te promjene, konceptualizirati ih te planirati unaprijed, značilo je preživjeti.
 Kasnije je čovjek godišnjim dobima dodao još mnoga značenja i ta su se značenja proširila i povezala duboko u njegovu kulturu i život.
Pitamo se kako je Botticelli odlučio što će naslikati u svojoj Primaveri (Proljeće) koja je ujedno najznačajnija slika talijanske renesanse? Zašto je Arcimboldo u svojim prepoznatljivim portretima kojima veliča cara, odabrao baš plodove i različito bilje? S kojim razlogom je Vivaldi skladao svoja četiri violinska koncerta, svakom pojedinom godišnjem dobu?
Možemo reći da su umjetnici instinktom, promatranjem, poznavanjem istih pojava i inspiracijom da svoje znanje utkaju u novu priču, uspjeli ostvariti svoj izraz na svijet.
Svatko od nas ima jedinstven pogled na pojave koje nas okružuju. Kakav pogled danas imamo na jesen, zimu, proljeće i ljeto kada nas promjene u vremenu skoro pa navode na neke nove obrasce? Što nas veseli? Što privlači našu pažnju? Kako sve to opisati formom? Nadamo se da ćete u potrazi uživati a rezultate te potrage željno očekujemo!
 
Aktivnosti
 
U razdoblju od osam dana, točnije od 23. - 30.6.2023.  održat će se kiparska radionica u kamenu. Studenti iz različitih hrvatskih Akademija će u odnosu na dostavljene prijedloge biti pozvani na sudjelovanje. Skulpture komornog formata izađivati će uz pomoć mentora. Skulpture će ostati u vlasništvu općine Brtonigla te će sukladno dogovoru odabranih stručnjaka biti postavljene u javnom prostoru.
Radionica se zatvara izložbom, podjelom priznanja i koncertom.