Preskočite na glavni sadržaj

13. 'Lutkokaz': U izlogu lutkarske Europe

13. 'Lutkokaz': U izlogu lutkarske Europe
Od 20. do 23. ožujka u Osijeku će se održati 13. međunarodna revija lutkarstva 'Lutkokaz', koja će ove godine staviti naglasak na predstavljanju domaćeg (nezavisnog) lutkarstva europskim gostima.
vrijeme: 20.03.2023. - 23.03.2023.
mjesto: Osijek
url: https://www.facebook.com/lutkokaz/

Na ovogodišnjem Lutkokazu odvit će se veliko finale projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“, u sklopu kojeg će se u Osijeku okupiti sadašnjost i budućnost litvanskog, škotskog, slovenskog i hrvatskog lutkarstva i lutkarske kritike. Samim time, Osijek će u danima koji slijede biti u izlogu europskog luktarstva kao jedno od njegovih centralnih mjesta.
 
U ovom izvedbenom izlogu europski i osječki gosti moći će uživati, sasvim besplatno, u bogatom prepletu najboljih aktualnih predstava, lutaka i lutkofilmova domaćina, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, potom u tri izuzetno zanimljiva gostovanja nezavisnih umjetničkih organizacija iz Hrvatske, hrvatskoj premijeri performansa gosta iz Slovenije Benjamina Zajca i predstavi Dramskog studija Dada iz Čakovca, koji će se usput upoznati s akademijom kao odličnim mjestom za studiranje.
 
Važan dio ovogodišnjeg programa čine predavanja i okrugli stolovi. Ističemo okrugli stol o suvremenom lutkarstvu i kritici u sklopu kojeg će osječkoj publici biti predstavljena knjiga „Suvremeno lutkarstvo i kritika“ i novi broj slovenskog časopisa „Lutka“ posvećen suvremenom lutkarstvu te predavanje o vizualnom kazalištu litvanskog redatelja i profesora na vilniuškoj akademiji Žilvinasa Vingelisa. Osječanima i gostima predstavit će se i partner ovogodišnjeg Lutkokaza – regionalna platforma Od malih nog(u) te Umjetnička organizacija LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo), čime nastavljamo prošle godine započet program predstavljanja i upoznavanja s važnim lutkarskim kazalištima i družinama u Hrvatskoj.
 
LOFT će se predstaviti dvjema predstavama – nagrađivanim Lovcima na snove i novom predstavom LiLa, obje u režiji Morane Dolenc, čime će upotpuniti mini-program platforme Od malih nog(u). Zahvaljujući ovoj regionalnoj platformi, ove ćemo godine, uz tradicionalni Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka, po prvi put proslaviti Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujka. Galeriju nezavisnog lutkarskog izraza na ovogodišnjem Lutkokazu zaokružit će izuzetno zanimljivo poetsko putovanje prostorima i metaprostorima emocija, predstava Astronauti Umjetničke organizacije Gllugl.
 
Jedan od najvažnijih dijelova Lutkokaza standardno čine radionice namijenjene studentima. Stalnom i izuzetno dragom gostu iz Slovenije Zoranu Petroviču ove će se godine pridružiti Katarina Arbanas iz Gllugla i Alessandro La Rocca iz Švicarske. Novina ovogodišnjeg Lutkokaza su radionice koje će održati studenti Odsjeka za kreativne tehnologije učenicima osječkih osnovnih i srednjih škola kao i prva Lutkokazova povorka studentskih lutaka i lutkara koja će najaviti nimalo nesretan, dapače sretan, veseo i kvalitetan 13. Lutkokaz.
 
Programska knjižica>>>