Preskočite na glavni sadržaj

Hit vodič za pripovijedanje 'Kako pričati priče djeci' u izdanju Stilus knjige

Nakladnik Stilus knjiga objavio je hit knjigu 'Kako pričati priče djeci' američkih edukatora Silke Rose West i Josepha Sarosyja, u kojoj nude niz jednostavnih, kratkih i provjerenih metoda i klasičnih pripovjednih alata koji će roditeljima pomoći da postanu izvrsni pripovjedači.
vrijeme: 04.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://stilus-knjiga.hr/

Pripovijedanje priča drevni je i provjereni način povezivanja roditelja i odraslih s djecom, ističu iz Stilus knjige. I suvremena istraživanja potvrđuju da je pripovijedanje, uz dodir, jedan od najvećih posrednika intimnosti i povjerenja. Ugledni američki časopis Psychology Today navodi čitanje naglas kao jednu od glavnih preporuka za roditelje koji žele odgojiti sretno i zadovoljno dijete.
 
Sadržaj je pritom gotovo nevažan: važni su odnos i osjećaj povezanosti. Uz to, pripovijedanje je sasvim besplatno, savršeno prirodno i prilagodljivo vjerskim, društvenim i kulturnim vrijednostima svake obitelji. Pripovijedanje je duboko ukorijenjeno u ljudsku vrstu.
 
Štoviše, pripovijedanje je, tvrde autori knjige "Kako pričati priče djeci", temeljna roditeljska vještina kojom svatko može vladati. "Ovaj ilustrirani priručnik jedinstven je po tome što su u njemu autori prvi put iznijeli niz jednostavnih, kratkih i provjerenih metoda i klasičnih pripovjednih alata koji će roditeljima (ali i ostalima) pomoći da postanu izvrsni pripovjedači", stoji u najavi.
 
Možete li se vratiti mislima u vrijeme kada su vam majka ili otac ispričali priču, ili možda brižan djed, baka ili učitelj? Ako ste poput većine, s mnogo ćete se topline prisjećati tih trenutaka. Vjerojatno ćete se sjećati dijelova priče, poput glavnih likova, ali još je veća vjerojatnost da ćete se sjećati osjećaja tog trenutka. Osjećali ste se voljeno. Osjećali ste da imate i zaslužujete pozornost te drage odrasle osobe.
 
Upravo na tim spoznajama temelje se pripovjedne metode opisane u hvaljenoj knjizi "Kako pričati priče djeci" Silke Rose West i Josepha Sarosyja, američkih odgajatelja s tisućama sati pripovjedačkog iskustva za sobom, koja je izazvala nezapamćen interes među roditeljima i odgajateljima diljem svijeta.
 
Joseph Sarosy osnivač je škole na otvorenom Juniper, za djecu od prvog do trećeg razreda. Redovito piše za online publikaciju Fatherly koju preko društvenih medija svakodnevno prati gotovo tri milijuna ljudi. Objavio je knjigu "A Fathers Life" koja je 2019. bila finalist nagrade NIEA. Njegov osobni blog The Storytelling Loop prati više od 70 tisuća ljudi diljem svijeta. Silke Rose West učiteljica je u waldorfskoj školi s više od trideset godina iskustva u primjeni waldorfske metode odgoja i obrazovanja.
 
Njihova intuitivna tehnika, koju autori nazivaju "intuitivnim pripovijedanjem", temelji se na primjenjivanju događaja i predmeta iz svakodnevnog života djeteta kako bi pripovijedanje bilo jednostavno i pristupačno. Pritom u većini slučajeva nije potrebna nikakva priprema, priča se izmišlja na licu mjesta, pa tako dječji izljev bijesa zbog izgubljene igračke može poslužiti kao nadahnuće za priču o igrački koja je odlutala u potrazi za pustolovinom, a žestoka svađa između djece kao temelj za priču o prepirci između vjeverica u parku...
 
Pripovijedanje roditeljima postaje nešto poput švicarskog džepnog nožića – višenamjenski alat koji djetetu pomaže naučiti nove vještine, stvoriti empatiju, umiriti teške emocije i pronaći značenje u izazovnim životnim trenucima.
 
Knjigu je s engleskoga prevela Sanja Gjenero.
 
Izvor: Hina