Preskočite na glavni sadržaj

Godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva posvećen Immanuelu Kantu

64. godišnji simpozij Hrvatskog filozofskog društva, pod naslovom "Immanuel Kant: uz 300. obljetnicu rođenja königsberškog filozofa " održava se u Zagrebu od 23. do 25. studenoga 2023.
vrijeme: 23.11.2023. - 25.11.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hrfd.hr/

Sljedeće, 2024. godine, diljem svijeta obilježavat će se 300. obljetnica rođenja Immanuela Kanta, ali i 220. obljetnica smrti ovoga filozofa kojega se opravdano smatra jednim od najznačajnijih filozofa i intelektualnih figura svih vremena.
 
Hrvatsko filozofsko društvo, kao svojevrsna avangarda tih obilježavanja, organizira simpozij o Kantu već 2023., ususret obljetničkoj godini. S obzirom na to da će na simpoziju biti izloženo čak 66 referata te da njihovi autori i autorice dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, već sada se može s priličnom sigurnošću reći da će ovo biti jedan od najvećih regionalnih znanstvenih skupova posvećenih Kantu, a možda i najveći.
 
Simpozij je interdisciplinarnog karaktera jer će se Kantu pristupati ne samo iz filozofske perspektive nego i iz perspektive drugih humanističkih znanosti te društvenih i prirodnih znanosti, kao i umjetnosti.
Naposljetku, kroz prizmu Kantove filozofije sagledavat će se i aktualni globalni problemi povezani s ekološkim, ratnim i migrantskim krizama.
 
Simpozij će se održavati u prostoru Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku (Ulica Ivana Lučića 1a), s otvorenjem u četvrtak, 23. studenoga 2023., u 9 sati.
 
U simpozijskoj publikaciji nalazi se i iznimno zanimljiv materijal koji otkriva nepoznatog ili manje poznatog Kanta: prvi hrvatski prijevod Kantova testamenta i njegovih stihova posvećenih preminulim kolegama, čemu je pridodano i nekoliko pjesama uglednih svjetskih pjesnika, koje se na ovaj ili onaj način tiču Immanuela Kanta.

Program simpozija i simpozijska publikacija