Preskočite na glavni sadržaj

'Glazbene bajke', prvi koncert Riječke komorne filharmonije

Riječka komorna filharmonija, novi riječki ansambl, uvest će publiku u svoj glazbeni svijet inauguracijskim koncertom za cijelu obitelj,  „Glazbene bajke“ u četvrtak 4. travnja u HNK Ivana pl. Zajca, s početkom u 19.30 sati.
vrijeme: 04.04.2024. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/
Bajkoviti glazbeni svijet bit će predstavljen kroz dvije poznate priče, one  o Peer Gyntu i o Plišanom zeki.

Poznat svim ljubiteljima klasične glazbe, prvi dio koncerta, „Peer Gynt“ Edvarda Griega donosi kronike o pustolovinama Peera Gynta od norveških planina do sjevernoafričke pustinje i njegovom putu natrag kući.
Izvorno napisana 1876. godine za dramski komad Henrika Ibsena kao scenska glazba, Edvard Grieg ubrzo će ju aranžirati u suitu s i danas vrlo poznatim temama kao što su „Jutro“, „Anitrin ples“ ili „Dvor gorskog kralja“. Riječka komorna filharmonija izvest će ju u aranžmanu Pedra Rosenthala Campuzana. U ovoj adaptaciji bezvremenog remek-djela Henrika Ibsena, putovanje Peera Gynta postaje univerzalna priča o ljudskom iskustvu, podsjećajući nas da je najistinitija avantura ona koja nas odvede prema nama samima.

A u drugom dijelu koncerta  - svjetska praizvedba! Nova skladba Pedra Rosenthala Campuzana prema priči za djecu Margery Williams Bianco, „Plišani zeko“ (1921.). Omiljenu bajku će uz glazbu pričati glumac Deni Sanković.
Bajka govori o igrački plišanom zeki koji želi postati pravi, živi zec, a to postaje moguće samo pomoću istinske ljubavi dječaka koji ga je dobio na poklon... 
„Zajedno s Osmanom Eyubluom, kolegom i partnerom u ovoj avanturi, upustili smo se u stvaranje kolektiva koji bi stajao iza naših ideja. Riječ je o projektu koji želi obogatiti kulturni život Rijeke. Naša je vizija ponuditi gradu mnoštvo komornih koncerata, od onih najmanjih poput dueta, pa sve do najvećih, komornih orkestara s 30 glazbenika, kombinirajući klasični repertoar s modernim, približavajući glazbu svima, demokratizirajući glazbu. Vjerujemo da je dobar način da do toga dođemo i okretanje prema najmlađoj publici, a upravo tako počinjemo,  obiteljskim koncertom i dvije bajke“, ističe Pedro Rosenthal Campuzano, jedan od dvojice osnivača Riječke komorne filharmonije, a inače prvi udaraljkaš Riječkog simfonijskog orkestra te skladatelj.

Uz njega će na koncertu „Glazbene bajke“ nastupiti i Anton Kyrylov (I. violina), Osman Eyublu (II. violina i klavir), Golnar Mohajeri (violončelo), Lucija Kovačević (flauta), Michele Fabbrica (klarinet) i Eva Fritz (fagot).
 
Dramaturginja je Maja Ležaić, scenografkinja Aleksandra Ana Buković, a oblikovatelj svjetla Kristian Baljarevski.
„S velikim veseljem i uzbuđenjem pozivamo vas na inauguracijski koncert Riječke komorne filharmonije u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca. Nadamo se da ćete uživati u koncertu jednako kao što smo mi uživali u vježbanju i stvaranju“, poručuje Pedro Rosenthal Campuzano.
Opširnije

Ulaznice