Preskočite na glavni sadržaj

Filmski program 16. Vox Feminae Festivala progovara o poziciji žene kroz teme poput užitka, umjetnosti i (ne)majčinstva

16. izdanje Vox Feminae Festivala traje od 4. svibnja do 2. lipnja, a u fokusu je ženska povijest i sadašnjost, stvaralaštvo i kreativnost. Filmski program ovogodišnjeg izdanja održat će se od 23. svibnja do 2. lipnja u kinu 'Tuškanac', a ulaz na sve projekcije je besplatan!
vrijeme: 23.05.2022. - 02.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://voxfeminae.net/

Igrani film Tove stiže iz Finske, a djelo je nagrađivane scenaristice i režiserke Zaide Bergroth –intrigantna je to drama o kreativnoj energiji talentirane umjetnice i njenoj turbulentnoj potrazi za identitetom, žudnjom i slobodom. Smješten na kraj Drugog svjetskog rata u Helsinki, kroz lik slikarice Tove Jansson i njen nekonvencionalni životni stil progovara o atmosferi nove umjetničke i društvene slobode. Film je ovjenčan nagradama Jussi (finskim Oscarima) u čak sedam kategorija, uključujući za najbolji film, režiju i glavnu glumicu (Alma Pöysti). Termin projekcije je ponedjeljak, 23. svibnja u 19 sati.
 
O odnosu prema masturbaciji govori španjolski dokumentarac Četiri stiha samoužitka i to kroz vizure sedam žena i jedne nebinarne osobe – svi oni otvoreno dijele vlastita intimna iskustva, istražujući sjećanja, emocije i transformacije vezane uz ovu temu, koja im je svima u različitim fazama života predstavljala tabu. Kao središnji lajtmotiv filma autorice Heleni Smuha i Clara Ràfols Pérez postavljaju perilicu za rublje, no uz izmijenjeni kontekst – ona prestaje biti predmet koji predstavlja ugnjevatanje žena kroz seksističku podjelu rada, a postaje nešto što ih kroz vlastiti ciklus rada osnažuje te ispire sram vezan uz ženski seksualni užitak. Spomenuti film bit će prikazan u srijedu, 25. svibnja u 21 sat.
 
Čopor pičića domaći je dokumentarac u režiji mlade scenaristice i autorice nekoliko kratkih filmova Paule Skelin i snimatelja, montažera i redatelja Luke Čižmaka. Autori dokumentiraju drag kolektiv House of Flamingo na njihovoj prvoj turneji nakon više od godinu dana izbivanja s pozornica. Kombinacijom snimki s nastupa u Splitu, Zagrebu i Puli, intimnih trenutaka povezivanja u backstageu te ispovjednih i iskrenih komentara članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu, film pruža jedinstveni uvid u njihove osobnosti, odnose i aspiracije. Čopor pičića bit će prikazan u petak, 27. svibnja u 21 sat, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom i članicama kolektiva.
 
Odnosom prema ženama u umjetnosti kao i o pozicioniranju umjetnica na umjetničkoj sceni kroz povijest bavi se dokumentarni film Žene u povijesti umjetnosti uspješne filmašice i producentice Susanne Radelhof. Unatoč vlastitu angažmanu i doprinosu, žene i njihovo stvaralaštvo i dalje su marginalizirane. Posljedice tog odnosa su poražavajuće - u muzejskim zbirkama nalazi se samo 5 posto žena. Film Žene u povijesti umjetnosti istražuje mehanizme sustavnog brisanja talentiranih umjetnica i priča priču o potisnutoj ženskoj avangardi. Uz povjesničarke umjetnosti, kustosice i progresivne institucije koje se bore za veću zastupljenost umjetnica, ovaj dokumentarni film donosi njihove važne i inspirativne životne priče. Projekcija filma održat će se u utorak, 31. svibnja u 19 sati nakon čega će uslijediti razgovor s austrijskom kustosicom Sabine Fellner koji će voditi kustosica Martina Kontošić.
Posljednji film iz ovogodišnjeg festivalskog filmskog programa, američki dokumentarac I to mi je neki život (bez djece), progovara o izuzetno aktualnoj temi – majčinstvu – ali iz neuobičajene perspektive. Društvo majčinstvo doživljava kao dio prirodnog poretka, implicirajući da je odbijanje postati majkom neprihvatljivo. Zabavan, provokativan i vrlo aktualan, ovaj film nagrađivane filmašice i aktivistkinje Therese Shechter preispituje kulturalne narative koji oblikuju naše živote te potiče raspravu o tome tko ima kontrolu nad ženskim tijelima i životima. I to mi je neki život (bez djece) bit će prikazan u četvrtak, 2. lipnja u 19 sati, a nakon projekcije će se održati online razgovor s redateljicom.
 
Vox Feminae Festival je međunarodni transdisciplinarni festival čiji je fokus promoviranje domaćih i inozemnih umjetnica/ka i skupina koje u svom radu propituju sraz suvremene umjetnosti, urbane te alternativne kulture i rodnih pitanja kao i rodno osviještenog društvenog angažmana. 
 
Izvor: HAVC