Preskočite na glavni sadržaj

'Filmski četvrtak' povodom 550 godina smrti Jurja Dalmatinca

'Filmski četvrtak' povodom 550 godina smrti Jurja Dalmatinca
Povodom 550 godina od smrti majstora Jurja Dalmatinca održat će se program 'Filmski četvrtak' posvećen ovom slavnom hrvatskom arhitektu. Dana 21. rujna, u 18 sati, u dvorani Katalozi Hrvatskog državnog arhiva prikazat će se dva dokumentarna filma, 'Poruka u kamenu' (Stjepan Draganić, 1961., 14 min) i 'Juraj Dalmatinac – graditelj katedrale' (Oktavijan Miletić, 1977., 22 min.), koji se fokusiraju na Dalmatinčev životni projekt, gradnju šibenske katedrale, ali opisuju i njegova ostala djela. Ulaz na program je besplatan!
vrijeme: 21.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.arhiv.hr/

Posebno je fascinantan dokumentarac glasovitog autora Oktavijana Miletića s manje poznatim detaljima iz majstorovog života i vizualnim trikovima uz pomoć kojih su prikazane faze izgradnje katedrale.
 
O Jurju Dalmatincu i njegovom djelu nakon projekcije govorit će dr. sc. Predrag Marković, predstojnik Katedre za umjetnost romanike i gotike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Program je priredio viši filmski arhivist Juraj Kukoč. 

Izuzetna kiparska i graditeljska ostvarenja s pravom su priskrbila Jurju Dalmatincu (Zadar, o. 1400. – Šibenik 1473.) status genijalna umjetnika s kojim simbolički završava jedno i počinje novo umjetničko razdoblje, ono rane renesanse. Stoga ne čudi kako se njegovo ime često vezuje uz ono Donatella, ili pak  Brunelleschia. U njegovu velikom i raznovrsnom opusu centralno mjesto zauzima neponovljiva i jedinstvena katedrala sv. Jakova u Šibeniku. Njezine apside, jedino djelo koje je potpisao, građene su jedinstvenom montažnom metodom velikih kamenih blokova, a kako se slična tehnika gradnje potom javlja na kupoli i u oblikovanju oblih krovova-svodova, učvrstilo se uvjerenje stručne javnosti o njegovom idejnom autorstvu čitave katedrale. Zato se ona počesto, premda je građena još 60 godina nakon njegove smrti, naziva i Jurjeva katedrala. Predavanje gosp. Markovića osvrnut će se na rezultate istraživanja provedenih zadnjih pola stoljeća, koja bacaju ipak ponešto drukčije svijetlo ne samo na njegovu ulogu u nastanku katedrale, nego općenito na njegovu umjetničku osobnost. Uz to, pažnja će se pokloniti brojnim te dobro poznatim pisanim izvorima koji također svjedoče o njegovu životu i djelu. Ta često potisnuta arhivska svjedočanstva prikazuju nam i drugu stranu njegove kompleksne ličnosti, u kojoj se nevjerojatna stvaralačka energija isprepliće s ništa manje strastvenim trgovačkim i poduzetničkim žarom.