Preskočite na glavni sadržaj

Festival Riječke ljetne noći ponovno ovog ljeta

Festival Riječke ljetne noći ponovno će se održati na više lokacija u Rijeci od 23. lipnja do 20. srpnja, a to će ujedno biti i ljetna sezona HNK Ivana pl. Zajca, najavio je na konferenciji za novinare u utorak intendant Marin Blažević.
vrijeme: 23.06.2024. - 20.07.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Intendant je podsjetio da je festival pokrenut 2004. i trajao do 2017. Nakon toga je festival postao integralni dio programa priprema za godinu Europske prijestolnice kulture, a potom je došla pandemija covida-19, istaknuo je Blažević. Naveo je da je proteklih godina HNK Zajc produžavao sezonu čak do sredine srpnja, dodajući da nisu točne teze da se željelo ugasiti Riječke ljetne noći.

Festival se otvara 23. lipnja na novoj pozornici na otvorenom, u Art-kvartu Benčić, izvedbom baletne predstave "Grand finale" u koreografiji Nadava Zelnera. Na ovogodišnjim Riječkim ljetnim noćima izvest će se četiri gostujuće hit predstave drugih HNK-ova u okviru Konzorcija K-HNK. To su "Maratonci trče počasni krug" i "Let iznad kukavičjeg gnijezda" osječkog HNK, "Tiha noć" HNK Split i "Čekajući Oresta" HNK u Varaždinu, najavila je ravnateljica Hrvatske drame riječkoga HNK Ana Vilenica.

Premijerno će se izvesti predstava "Romanca o tri ljubavi" po tekstu Antuna Šoljana i u režiji Denisa Brižića. Glume mladi glumci riječkoga HNK Nika Grbelja, Romina Tonković, Mario Jovev i Petar Baljak. Na završetku festivala ponovno se vraća obnovljena predstava "Leica format".

U glazbenom dijelu programa, u zgradi HNK Riječki simfonijski orkestar, Riječki operni zbor i solisti izvest će koncert "Puccini Gala" s izabranim arijama velikog talijanskog skladatelja, te Beethovenovu 9. simfoniju s Akademskim zborom "Ivan Goran Kovačić".

U sklopu ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći je i koncert Ibrice Jusića pod nazivom "Od Shakespearea do sevdaha", "Jalta, Jalta u izvedbi obitelji Surian" komorna verzija mjuzikla i predstava "Cure" Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke.

Zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan ustvrdila je da su Riječani emocionalno vezani uz Riječke ljetne noći. Izrazila je zadovoljstvo otvaranjem još jednog novog mjesta za izvedbe programa na otvorenom, u Art-kvartu. (Hina)