Preskočite na glavni sadržaj

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022.
Festival drvenih kapela Sancta Barbara 2022. održava se od 26. lipnja do 3. srpnja u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu. Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo...

Ovaj po mnogočemu poseban festival u 300-350 godina stare posvećene prelijepe prostore drvenih kapela prvi puta dovodi glazbenike i publiku, a ujedno je i prvi projekt Hrvatske udruge Ars Organi Sisciae na kojem je samostalno organizirano prenošenje koncerta uživo u proljeće 2019. godine kada svijet još nije naslućivao da će godinu dana poslije kultura preživjeti online.
 
Program Festivala

Hod po drvenim kapelama Festivala Sancta Barbara nastavlja tragom najvrjednije kulturne baštine Turopolja, Pokuplja i Vukomeričkih gorica četvrtu godinu za redom. 
Ove godine od 26. lipnja do 3. srpnja Festival drvenih kapela uglazbiti će ove vrijedne posvećene prostore u Velikoj Mlaki, Velikoj Gorici, Letovanskom Vrhu, Buševcu, Brestu Pokupskom i Cvetković Brdu, na ladanje ćemo u Donju Lomnicu uz Ansambl Jane i Martina Kutnara na harmonici, a imamo i Zestenek pri Škofačeve iže u Letovaniću, u Etnoselu Škofač koje je nedavno ovjenčano i poveljom za ruralni turistički projekt na državnoj razini.
Prvi put festival koncertno gostuje u Kapeli sv. Bartola u Letovanskom Vrhu i Kapeli sv. Roka u Cvetković Brdu, a festivalska publika prvi puta će u kapelama slušati klasičnu gitaru u izvedbi sjajnog Viktora Vidovića; saksofon i čembalo – Lovro Merčep i Franjo Bilić;  kao i marimbu i vibrafon u izvedbi mladog glazbenika Luke Ivira.
U sedam festivalskih dana svirat će četiri ansambla - Ansambl Quinta Essentia; Silvio Richter, barokna violina, Dora Draclin, oboa, Anthony Havelka, violončelo i Katarina Javora, čembalo; festivalski Ansambl Capella Lignum te Ansambl Jane uz kojeg gostuje vrhunski showmen i glazbenik Martin Kutnar na harmonici.

U nacionalnom registru zaštićenih nepokretnih spomenika Republike Hrvatske posebno mjesto zauzimaju spomenici drvene graditeljske baštine koja je nastajala stoljećima i njezin produkt, koji je ponajviše vidljiv u tradicijskoj arhitekturi, danas vrednujemo kao spomenička stvaralačka djela, odnosno kao umjetničku baštinu prošlosti. Ova drvena arhitektura kao dio graditeljske baštine, nositelj je identiteta vlastite sredine, regije, a time i naroda. Unutar drvene arhitekture svojim graditeljskim umijećem i stilskim karakteristikama posebno mjesto zauzima sakralna arhitektura, koju danas u stručnoj literaturi i na terenu prepoznajemo u vidu drvenih kapela. Danas se najveća koncentracija drvenih kapela iz vremena od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća nalazi u regijama Turopolje, Pokuplje i Vukomeričke gorice.

Ulaz na sve programe festivala je slobodan, a svi se koncerti prenose uživo i bit će dostupni na festivalskim YouTube stranicama. Ipak, najljepše je festivalske koncerte iskoristiti kao motivaciju da obiđete prelijepe drvene kapele i odmorite dušu i tijelo na mjestima koja su od pradavnih vremena bila posebna i posvećena.

Festival se održava zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i medija RH, Sisačko-moslavačke županije, Zagrebačke županije, kao i Grada Velika Gorica i Grada Petrinja.