Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija zalaže se za dobrobiti kulture na mentalno zdravlje

Europska komisija pokrenula je inicijativu i pilot projekt Culture for Health kojim je potaknula i ojačala veze između kulture i mentalnog zdravlja, s posebnim naglaskom na važnost integracije kulturnih aktivnosti u sustave podrške mentalnom zdravlju. 
vrijeme: 26.06.2023. -
url: https://culture.ec.europa.eu/

U okviru projekta izrađen je komunikacijski dokument Europske komisije o "Sveobuhvatnom pristupu mentalnom zdravlju", koji je objavljen 7. lipnja, a koji naglašava pozitivan utjecaj umjetnosti i kulture u prevenciji i liječenju problema mentalnog zdravlja. Napravljeni su koraci za podizanje svijesti i olakšavanje suradnje između kulturnih, društvenih i zdravstvenih sektora kako bi se odgovorilo na izazove mentalnog zdravlja i smanjila stigma.

Dokument spominje:
  • pristup kulturi u vezi s promicanjem dobrog mentalnog zdravlja, prevencijom i ranom intervencijom za probleme mentalnog zdravlja
  • društveno propisivanje, što je pristup koji povezuje ljude s aktivnostima, grupama i uslugama u njihovoj zajednici kako bi zadovoljili potrebe koje utječu na njihovo zdravlje i dobrobit
  • planirane događaje za potporu državama EU-a u promicanju socijalne uključenosti radi smanjenja stigme mentalnog zdravlja
  • namjensko financiranje aktivnosti koje promiču mentalno zdravlje u programu Kreativna Europa (trenutačno financiranje procjenjuje se na 3,3 milijuna eura)
 
Kao nastavak razvoja EU politika u promicanju menatalnog zdravlja i dobrobiti, Komisija planira pokrenuti dobrovoljni proces suradnje sa zemljama EU-a kroz otvorenu metodu koordinacije 2024.
Sada je vrijeme da iskoristimo sve ove dokaze. Sada je vrijeme da nadogradimo dobre prakse koje smo razvili. Sada je vrijeme za sustavne promjene. Puno smo naučili – sada trebamo iskoristiti stečeno znanje – rekao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Komisije za promicanje našeg europskog načina života.
 

Praktični vodič: Culture For Health and Well-being Compendium

Culture For Health, organizacija koja spaja lokalne i regionalne europske utjecaje kulture i umjetnosti u zdravlju i dobrobiti, održala je 22. lipnja webinar na kojem je predstavljen zbornik - "Culture For Health and well-being Compendium". Zbornik održivih rješenja temeljenih na kulturi za dobrobit i zdravlje pruža praktičan vodič kroz sve sektore namijenjen pomoći zainteresiranima za osmišljavanje, poboljšanje ili širenje kulturnih intervencija usmjerenih na zdravlje i dobrobit. Webinar se nadovezao na završnu konferenciju održanu u Elefsini 9. lipnja u okviru šireg događaja "Rukuj pažljivo: Kultura za društvenu dobrobit“. Konferencija je okupila praktičare, kreatore politika, istraživače i aktiviste kako bi istražili etičku i političku obvezu njege i zaštite u našim društvima i potencijal kulture da ispuni tu ulogu. Ključni fokus rasprava bili su dokazi koji podupiru pozitivan utjecaj kulture na zdravlje i dobrobit.


Izvor: Desk Kreativne Europe - Kultura