Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija objavila tri poziva za financiranje medijskog pluralizma

Bruxelles, 13. srpnja 2023. – Europska komisija objavila je tri poziva za podnošenje prijedloga u ukupnoj vrijednosti od 16,5 milijuna eura za potporu medijskom pluralizmu, inovativnim medijskim sadržajima i boljem pristupu višejezičnim informacijama za građane EU-a. Pozivi su otvoreni medijima i televizijskim kućama, kao i drugim organizacijama u medijskom sektoru.
vrijeme: 13.07.2023. -
url: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/eu165-million-support-media-technologies-cross-border-cooperation-and-peoples-access-information

Prvi poziv, vrijedan 8 milijuna eura, namijenjen je za uspostavu ili jačanje europskih medijskih centara, poput virtualnih ili fizičkih prekograničnih redakcija. Tim sredstvima podržat će razvoj zajedničke uredničke produkcije i zajedničke ponude sadržaja o poslovima EU-a, na više jezika, između različitih medijskih kuća diljem Europe, uz puno poštovanje neovisnosti urednika.

Drugi poziv u vrijednosti 6 milijuna eura namijenjen je poticanju proizvodnje inovativnih medijskih sadržaja pomoću alata koji se koriste tehnologijama kao što su umjetna inteligencija, Web 3.0, blockchain tehnologija, sofisticirane tražilice i algoritmi za preporučivanje sadržaja.

Treći projekt u vrijednosti 2,5 milijuna eura pomoći će u stvaranju platforme za internetski prijenos europskih portala koja će građanima olakšati pristup raznim sadržajima javnih i privatnih televizijskih kuća.
 
Izvor: Hina