Preskočite na glavni sadržaj

Europska komisija objavila novu studiju za jačanje kapaciteta europskog izvoza glazbe

Europska komisija objavila je izvješće pod nazivom “Provedba koraka za razvoj i promicanje europskog izvoza glazbe” u kojem se navode praktične faze Europske strategije izvoza glazbe (EMES), koja nastoji povećati kapacitete unutar Europe i izvan nje. Studija je testirala ideje za poboljšanje uvjeta europskih umjetnika i glazbenih profesionalaca.
vrijeme: 02.10.2023. -

Ovo izvješće dolazi kao rezultat projekta EMX kojeg provodi konzorcij predvođen MICA Music Austria, uključujući EMEE, KEA European Affairs, Music Finland, Music Export Poland, PRS Foundation, SoundCzech / Arts i Theatre Institute. Ovim se projektom nastojalo generirati znanje i eksperimentirati s novim pristupima izvozu glazbe kroz pilot implementaciju određenih elemenata alata predloženih u Europskoj strategiji izvoza glazbe. Studija EU-a predložila je niz aktivnosti koje uključuju razvoj i pilotiranje europskog program izgradnje kapaciteta za izvoz glazbe, poduzimanje digitalnih i fizičkih trgovinskih misija, planiranje turneja dolaznih delegacija i pilotiranje verzije European Music Export Resource Center. Izvješće detaljno opisuje rezultate ovih pilot projekata i daje preporuke za buduću provedbu temeljem istraživanja o utjecaju krize izazvane virusom COVID-19 na aktivnosti izvoza europske glazbe te događajima Innovation Laba za razvoj novih pristupa zadacima koji su pred nama.
 
Ključni zaključci
Ključni zaključci svih aktivnosti pokazuju nesrazmjer razvoja glazbenog ekosustava u europskim zemljama koje je dodatno pogoršala pandemija virusa COVID-19; potrebu za koordiniranim politikama za podršku prelaska granica u Europi i izvan nje; značaj paneuropskih aktivnosti i potrebu za visoko integriranim aktivnostima za postizanje optimalnih rezultata pri otvaranju i razvoju novih glazbenih tržišta. Također, ističe se potreba za koordiniranim djelovanjem i dugoročnom vizijom, stoga je Europska strategija izvoza glazbe relevantnija nego ikad te zahtijeva uključivanje nacionalnih i regionalnih vlada, kao i organizacija za potporu glazbenom sektoru.
 
Preporuke izvješća
Preporuke iz izvješća podijeljene su u tri skupine: trenutačno djelotvorne, srednjoročne i dugoročne preporuke usmjerene na praktične korake za rad s kreatorima politika, Europskom komisijom i financijerima, uz stvaranje resursa, projekata i programa izgradnje kapaciteta za potporu izvozu glazbe na Europskoj razini. Također, autori studije preporučuju da se tema izvoza glazbe uključi kao jedna od ključnih tema za raspravu o strukturiranom dijalogu Music Moves Europe 2023-2026.
 
Pozadina
Ova studija temelji se na rezultatima Europske strategije izvoza glazbe (EMES) iz 2020. godine, studije koju je razvila Europska komisija, a koja predviđa da bi umjetnici i glazbeni poduzetnici diljem Europe trebali imati jednake mogućnosti za razvoj svog talenta, inicijativa i ostvarivanja svojih međunarodnih potencijala. Europska komisija pruža potporu glazbenom sektoru unutar integriranog pristupa pod nazivom 'Glazba pokreće Europu' (MME), čiji je cilj promicanje održivog europskog glazbenog ekosustava i podržavanje glavnih prednosti sektora: raznolikost, konkurentnost i inovativnost.
 
Music Moves Europe 2024
Temeljem plana za implementaciju programa Kreativna Europa u 2024. godini, predviđeno je 5.000 000,00 EUR za Music Moves Europe aktivnost kojom se želi podići svijest i ojačati znanje europskog glazbenog sektora  o zelenoj tranziciji i ekološkoj održivost glazbenog ekosustava duž lanca vrijednosti (od stvaranja do distribucije). Tom aktivnosti želi se potaknuti razvoj, eksperimentiranje, širenje ili primjenu konkretnih praksi o tome kako poticati zelenu tranziciju i ekološku održivost glazbenog sektora u razini EU.


STUDIJA: Implementing steps to develop and promote European music export

 
https://deskkultura.hr/
https://culture.ec.europa.eu/creative-europe