Preskočite na glavni sadržaj

Eurijala 2022.

Eurijala 2022.
U sklopu festivala Eurijala 2022., koji počinje 10. lipnja, Eurokaz organizira gostovanje tri predstave kazališta Vaba Lava iz Tallinna u Estoniji, kao i razgovore o estonskom teatru, drami, društvu i politici na kojima će sudjelovati estonski i hrvatski autori. Program se odvija u MSU Zagreb, Pogonu Jedinstvo i na Krešićevim livadama (Štefka).
vrijeme: 10.06.2022. - 09.07.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.eurokaz.hr/

Prva predstava koju će Eurokaz 10. lipnja predstaviti zagrebačkoj publici je ERROR 403 (režija: Nikolai Halezin i Natalia Kalida). Ona nesmiljeno govori o prvoj dokumentiranoj žrtvi revolucije u Bjelorusiji - Aleksandru Taraikovskom. Aleksandar je poginuo tijekom masovnog prosvjeda koji je započeo nakon lažiranih predsjedničkih izbora 10. kolovoza 2020. godine. Halezin i Kaleida redatelji su vezani uz umjetničku trupu Belarus Free Theatre koju je The New York Times proglasio najznačajnijim svjetskim disidentskim kazalištem.

11. lipnja slijedi predstava Imala sam bratića koju je realizirao redatelj Valters Sīlis u suradnji s dramaturginjom Rasom Bugavičute - Pēce. Rasa je napola Latvijka, napola Litavka. Ovo je priča o njoj i njezinu litavskom rođaku Deimantasu, s kojim je odrasla. Ona je postala spisateljica, a on jedna od vodećih osoba u kaunaškoj mafiji. 2015. godine ubila su ga dvojica do danas nepoznatih estonskih muškaraca, s razlozima koje je teško, a i relativno lako, naslutiti. Imao je 27 godina.
Treća predstava ciklusa, na rasporedu 12. lipnja, je Dvije garaže (režija: Elmars Senkovs). Riječ je o urnebesno smiješnoj priči s elementima dokumentarnog teatra o estonskoj svakodnevnici. Četiri momka troše vrijeme u dvjema postsovjetskim garažama, dijeleći svoje najdublje misli i životnu filozofiju u potrazi za srećom.
 
Antun Toni Blažinović, skladatelj i glazbenik, započinje svoje svestrane aktivnosti suradnjom u bandovima “Only Bass And Drum” i “Legen”, zatim se intenzivno bavi skladanjem glazbe za kazalište, a u nekim predstavama nastupa i kao glumac. Dokumentarni performans Trokutometar – glazbena mjera trokuta sumira sav dosadašnji Blažinovićev rad na izgradnji geometrijski koncipirane glazbene teorije, koja, naravno, ima i zanimljiva odjeka u glazbenoj praksi i stvara, ne samo uvježbanom uhu, nove perspektive slušanja i nove razine užitka.
 
Blažinović će na bubnjevima i basu uživo predstaviti primjere svoje teorije, uz pratnju audio-vizualnih geometriziranih materijala i dokumenata. Glumci će interpretirati dijelove antičkih tekstova koji podupiru Blažinovićeve glazbene novine.
 
Ukleta Hedda ispitna je produkcija studenta kazališne režije i radiofonije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti Roka Pečečnika koja je za ovu priliku adaptirana za vanjski prostor. Nastaje tako ambijentalna predstava koja zapanjuje na samo svojim nesvakidašnjim, složenim dramaturškim i redateljskim pristupom nego i odnosom prema prirodnom okruženju koji miješa predimenzioniranu plohu igrališta, šumu, grmlje i travu s fascinantnom vedutom Gornjega grada.

Iznimno nadahnuti ansambl studenata glume uspostavit će ikonoklastičku eleganciju scenskoga kretanja, gotovo po rubovima bilo kakve asocijativnosti, praćen glazbom koja svojim programskim karakterom (adaptacija Vivaldijevih "Četiriju godišnjih doba“) namjerno provocira asocijaciju, a izostanak umjetnog svjetla, ulazak iz predvečerja u sumrak, unijet će dodatne vrtoglave učinke unutar lagodnih perspektiva scenske opservacije.
 
Raspored događanja>>>