Preskočite na glavni sadržaj

EPK 2023. mađarski Veszprém očekuje hrvatske goste

Mađarski grad Veszprém, zajedno s regijom Bakony-Balaton, u siječnju postaje Europska prijestolnica kulture za 2023. godinu, u kojoj će se održati niz kulturnih događanja na kojima, rekli su u utorak organizatori, očekuju i goste iz Hrvatske.
vrijeme: 21.01.2023. -
mjesto: Veszprém
url: https://veszprembalaton2023.hu/en
Šezdeset dana do primopredaje te prestižne titule Europske unije na konferenciji za novinare predstavljena je regija koja je, istaknuli su, iznimno zanimljiva radi kulturne, turističke i gastronomske ponude.
Mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Csaba Demcsák kaže kako je EPK postao jedan od najbitnijih programa Europske unije, jer ne promiče samo kulturu i zabavu nego ima i značajan gospodarski aspekt.
"Hrvatska je Mađarima tradicionalno najbitnija turistička destinacija, ove godine ovdje je bilo više od 600 tisuća mađarskih turista, no na žalost hrvatski građani manje posjećuju Mađarsku", napomenuo je.
Zato se nada da bi ovaj projekt to mogao promijeniti te da će hrvatski posjetitelji posjetiti mađarsku prijestolnicu kulture, koja je udaljena manje od tri sata vožnje od Zagreba.
Kulturna godina uz Veszprém, grad s poviješću dugom 1000 godina, obuhvaća još 116 drugih gradova i mjesta u regiji Bakony-Balaton, od kojih neki imaju samo 56 stanovnika, a neki njih 30 do 60 tisuća.
Aliz Markovits, izvršna direktorica programa, rekla je da je jedan od ciljeva projekta produživanje turističke sezone te regije. "Rijeka nam je pokazala da se događanja mogu organizirati i zimi, već smo imali festival koji nam je bio dobar test za to i s raznim događanjima počeli smo vraćati ljude u povijesno središte grada ispražnjeno nakon otvaranja šoping centara", rekla je.
Zoltan Meszaros, voditelj programa, rekao je kako je regija Balatona nakon Budimpešte druga po turizmu u Mađarskoj, vrlo je raznolika, a tijekom sezone razvija se u svojevrsnu metropolu.
"Ljudi koji nisu imali priliku vidjeti pravo more dolazili su na Balaton koji nazivamo mađarskim morem, ponosni smo na odličnu ponudu vina i gastronomiju, a mnogi su restorani uvršteni i u Michelinov vodič", rekao je.
EPK donosi na stotine programa, glazbu, kazalište, ples, vino i gastronomiju, kroz devet sekcija - Glazba/Grad, Užurbani svijet Veszpréma, Regija/Živa, Krhki Balaton, Refleksija, Mostovi, Neuobičajeno, Proslava i Dalje.
Svečano otvaranje je 21. siječnja, uz otvorenja izložbi i stručna vodstva te događaj „Blistaj Veszprém!“ u okviru kojega će skoro jednosatna produkcija obuhvatiti niz glazbenih performansa, plesnih produkcija, glazbenih programa, svjetlosnog showa i projekcija na zgrade.  Program, za koji se očekuje da će privući desetke tisuća ljudi, zatvorit će se noćnim uličnim balom.
Programi će se održavati paralelno s 200. obljetnicom 'Himne' Ferenca Kölcseyja - pjesme koja je temelj teksta mađarske nacionalne himne, a 22. siječnja, u Danu mađarske kulture, održat će se kazališne premijere i predstave za mlade.

Izvor: Hina