Preskočite na glavni sadržaj

Drive in kultura u Osijeku

Omiljeno mjesto Osječana, katakombe iza Krunske utvrde, pružit će gostoprimstvo putujućem događanju Drive in kultura, koje u Osijek stiže u subotu, 18. rujna, Drive in kultura u Osijeku najavljivana je za srpanj, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odgođena je za novi datum u rujnu. Posjetitelji će imati prilike pogledati jedan kratkometražni te jedan dugometražni domaći film. 
vrijeme: 18.09.2021. -
mjesto: Osijek
url: https://sabmarine.hr/drive-in-kultura/

Publiku na Drive in kulturi u Osijeku će kroz program voditi osječki glumci i mlada lica Antonija Mrkonjić i Silvijo Švast. Režiju potpisuje svestrana kazališna redateljica i glumica Arija Rizvić te Marijan Josipović osječki glumac i lutkar koji iskustvo skuplja na raznim pozicijama u kazalištima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. 
 
Filmski program donosi dva domaća filma. Večer započinje kratkometražnim filmom redateljice Dalije Dozet Kako razgovarati s mamom. Putopisni esej nastao za vrijeme pandemije govori o obiteljskoj komunikaciji i osjećaju da ponekad u takvim situacijama 'govorimo kineski'. Tema je filmski obrađena na jedan vrlo intiman način, u kojem se autorica koristi vlastitim glasom kao sredstvom obraćanja, razmišljajući kako je ponekad za otvaranje pitanja bliskosti potrebno otići na drugi kraj svijeta, kamuflirajući sve idejom avanture, te da za film možda nije potrebno snimiti ni kadar. No, kadrovi ovog filma autorici su donijeli i nagradu Green DCP na festivalu 25 FPS, a tema s kojom se svi možemo poistovjetiti zasigurno nikog neće ostaviti ravnodušnim.
 
Murina, film koji je osvojio prestižnu nagradu Camera d'Or na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu te nagradu Zlatna vrata Pule kao najbolji film na Pulskom filmskom festivalu, izbor je dugometražnog filma za osječko izdanje Drive in kulture. Ovaj debitantski film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović bio je jedan od top pet najgledanijih filmova u prvom tjednu prikazivanja, a osim priče koja je zaintrigirala svakog gledatelja, film okuplja i vrhunsku glumačku postavu. Osječanima je ovo jedinstvena prilika da film prvi put pogledaju u drive-in iskustvu, a posebno je iznenađenje gostovanje glavne glumice Gracije Filipović koja će prisustvovati projekciji filma uz prigodan razgovor s autorima. 
 
Rasplesan doček večeri na katakombama donosi Goran Kolak koji pod dobro znanim umjetničkim pseudonimom DJGK djeluje na regionalnoj elektronskoj sceni već dvadesetak godina, a osječkoj je publici poznat i iz legendarnog kluba Epic u kojem je bio posebno angažiran tijekom 2019. godine.
 
Filmski program počinje u 20 sati, dok zagrijavanje s DJGK počinje u 19 sati, od kad je dopušten ulazak automobila. Važno je napomenuti i to da uz ulaznicu koja se naplaćuje po vozilu – a ne po osobi, posjetitelje čekaju i paketi iznenađenja. Sve ostale informacije potražite ovdje
 
Izvor: HAVC