Preskočite na glavni sadržaj

Dostupan metodički priručnik za nastavnike uz školske projekcije filma 'Cvrčak i mravica'

Dostupan metodički priručnik za nastavnike uz školske projekcije filma 'Cvrčak i mravica'
Prvi hrvatski dugometražni animirani film stvaran 3D tehnologijom 'Cvrčak i mravica', koji se trenutno prikazuje u kinima diljem Hrvatske, dobio je službenu preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje u sklopu nastavnog programa. Kao pomoć nastavnicima za obrađivanje filma nakon školskih projekcija stvoren je i metodički priručnik koji je dostupan za besplatno preuzimanje. 
Inspiriran Ezopovom basnom, 'Cvrčak i mravica' na živ i veseo način donosi plemenitu priču o toleranciji i suživotu. Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bendom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijene samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno sretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No, kad je otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć. Dok uče prihvaćati različite od sebe, junaci stvaraju temelje za harmoničan suživot u kojem se rad i zabava prožimaju.

'Cvrčak i mravica' trenutno se prikazuje u kinima diljem Hrvatske.

Film je dobio službenu preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje u sklopu nastavnog programa. Metodička priprema za obradu filma je besplatna i svima dostupna za preuzimanje na OVOJ POVEZNICI. Priručnik je kreirala profesorica hrvatskoga jezika Marina Zlatarić.

Redatelj filma je Luka Rukavina koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže. U ulozi korežisera i supervizora postprodukcije je Dino Krpan, ujedno i producent filma, dok je Kristijan Milić supervizor režije.

U plemenitoj priči o toleranciji i suživotu cvrčaka i mrava, svojim glasovima likove su oživjeli Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić, te Mladen Vasary (pok.)

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba, a koproducent Zagreb Film. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a podržali su ga Potprogram MEDIA programa Kreativna Europa te Ministarstvo kulture i medija RH. 
 
Izvor: HAVC