Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarac 'El Shatt - nacrt za utopiju' Ivana Ramljaka pogledalo više od 5000 gledatelja

Dokumentarac 'El Shatt – nacrt za utopiju' redatelja Ivana Ramljaka od početka kino distribucije u srpnju pogledalo je više od pet tisuća gledatelja; tako visoka gledanost za dokumentarnu je formu prije svega iznimka što govori u prilog o sjajnom prijemu domaće publike. Tijekom tekućeg tjedna slijede projekcije u Zagrebu, Puli, Osijeku te Drveniku.
vrijeme: 11.09.2023. - 30.09.2023.
url: https://www.facebook.com/people/El-Shatt-nacrt-za-utopiju/100093531814553/

No to potvrđuju i nagrade: film je, naime, na Festivalu mediteranskog filma Split osvojio posebno priznanje i Nagradu publike dok je na 21. Liburnia Film Festivalu osvojio čak tri nagrade: Nagradu publike, Boris Poljak nagradu za najbolje snimatelja (za El Shatt – nacrt za utopiju te za Dohvatiti sunce: El Shatt), a Jelena Maksimović za najbolju montažu.
 
U protekla dva mjeseca film El Shatt nacrt za utopiju prikazan je u više od 20 gradova uz niz projekcija, uključujući turneju po hrvatskim otocima i gradovima na Jadranu.
 
El Shatt – nacrt za utopiju govori o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije - evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom II. svjetskog rata. Kroz zapanjujuće snimke svjedočimo činu Josipa Broza Tita koji je uz pomoć Saveznika organizirao evakuaciju tisuća ljudi u pustinju egipatskog poluotoka Sinaja stvarajući kompleks izbjegličkih logora. Ti su logori predstavljali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.
 
Pored režije, Ivan Ramljak potpisuje i scenarij. Snimatelj je Boris Poljak, a montažerka Jelena Maksimović. Za oblikovanje zvuka je bio zadužen  Vladimir Živković, producent je Tibor Keser, uz koproducente Ivu Plemić-Divjak, Mladena Kovačevića i Sunčicu Fradelić. Film je nastao u produkciji kuće Kompot.
 
RASPORED PROJEKCIJA:

Ponedjeljak, 11. rujna
  • 18.00 sati, Kinematografi Osijek, Osijek
  • 21.00 sat, Drvenik (školsko igralište)
Utorak, 12. rujna
  • 18.00 sati, Kino Klub, Kinematografi Osijek, Osijek
  • 19.00 sati, Kino Tuškanac, Zagreb 
  • 19.00 sati, Kino Valli, Pula
Srijeda, 13. rujna
  • 20.00 sati, Kino Klub, Kinematografi Osijek, Osijek
Subota, 23. rujna
  • 17.00, Dokukino KIC, Zagreb
Četvrtak, 28. rujna
  • 19.00, Kino Tuškanac, Zagreb 
Subota, 30. rujna
  • 17.00, Dokukino KIC, Zagreb
 
Izvor: HAVC