Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završili 46. Dani satire Fadila Hadžića

Dodjelom nagrada 21. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh završili su 46. Dani satire Fadila Hadžića na kojima je najboljom predstavom u cjelini po odluci žirija proglašena predstava Narodnog kazališta Subotica "Kus Petlić" Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića.
vrijeme: 21.06.2022. -
url: https://kazalistekerempuh.hr/dani-satire-fadila-hadzica/
Predstava "Kus Petlić" u izvedbi Narodnog pozorišta Narodnog kazališta Népszínház Subotica, po ocjeni žirija koji joj je dodijelio Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini, "očarava svojom puninom, maestralnom provedbom svih segmenata, a nadasve ljudskošću i ljubavlju koji, u konačnici, svladavaju sva bespuća povijesnih zbiljnosti".

Redatelj i ansambl, istaknuo je žiri u kojemu su bili, kao predsjednica, glumica Ksenija Pajić te, kao članice, dramaturginja Katarina Pejović i kazališna kritičarka Bojana Radović, "stvorili su čudesnu prostor-vremensku dimenziju čiji suptilni otklon od realističnog sve čini daleko stvarnijim od stvarnosti same".

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Saši Anočiću i ansamblu predstave "Kukci... zaustavljena priča" Karela i Josefa Čapeka u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Predstava je, ističe se u obrazloženju, "testamentarno djelo velikog redateljskog opusa, odavanje počasti njegovoj jedinstvenosti, te poruka ljubavi i neizmjerne zahvalnosti". Ona, ocijenio je žiri, nosi "prepoznatljivi i neponovljivi pečat redateljskog rukopisa čije su značajke neukrotiva imaginacija, oštar humor, uvijek uperen u srce tame aktualne stvarnosti, te majstorsko ovladavanje dramskim, koreografskim i glazbenim scenskim izričajem".

Espi Tomičić dobitnik je Nagrade Fadil Hadžić za najbolji tekst za predstavu "Ti si prvi hrabar" postavljenu u režiji Ivana Penovića i produkciji Kunsteatra i Umjetničke organizacije Punctum iz Zagreba.

Tekst, ističe se u obrazloženju, "nadrasta sve datosti i zadatosti mikrouniverzuma u kojem obitava i potvrđuje tvrdnju da se jedino kroz specifično može relevantno govoriti o univerzalnom". Tomičić, ocijenio je žiri, "gradi priču o odrastanju trojice kvartovskih prijatelja s dokumentarnom sirovošću i naizgled kaotično, uz postdramska iskakanja iz radnje, no unutar precizno ucrtanih dramaturških koordinata okrutnog društvenog zemljovida, iz kojih izranjaju ranjene duše, prestrašena srca i izbrisani horizonti".

Ansamblu predstave "Ti si prvi hrabar" dodijeljena je i posebna nagrada za specijalno postignuće, za "hrabrost i autentičnost u stvaranju lokalnog, ali svima prepoznatljivog svijeta".

Nagrade najboljim glumcima

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala Minji Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi "Kus petlić". "U ovoj interpretaciji, lik Milje će se pamtiti po stasu, a posebice po glasu; po očaravajućem spoju naivnosti i mudrosti, krhkosti i žilavosti, pronicljivosti i duhovitosti", obrazložio je žiri.

Domagoj Ivanković i Nika Ivančić nagrađeni su za glumačka ostvarenja u predstavi Jure Karasa "Realisti" u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit.

Ivanković, kojemu je pripala Nagrada Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju mušku, izdvaja se, po ocjeni žirija "svojom virtuoznošću na svim planovima: od briljantnog osjećaja za ritam, ton i preciznost - što su temelji istinskog humora - do nezaboravnih tjelesnih sposobnosti kao oruđa komičnog". Niki Ivančić dodijeljena je Nagrada Sabrija Biser za mladoga glumca ili glumicu do 28 godina.

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila dodijeljena je Hani Selimović za ulogu Eve u drami Tene Štivičić "64" u režiji Alise Stojanović i izvedbi Ateljea 212 iz Beograda.

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Merimi Lepić Redžepović za ulogu Julke u predstavi Branislava Nušića "Protekcija" u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Narodnog pozorišta Sarajevo, a nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu Peri Eranoviću za ulogu u predstavi "Kukci... zaustavljena priča".

Dani satire Fadila Hadžića počeli su 3. lipnja, a u konkurenciji za nagrade izvedeno je 11 predstava.

Nakon svečane dodjele nagrada, festival je zatvoren koncertom glumca, pjesnika i glazbenika Rade Šerbedžije pod nazivom "Ne okreći se sine" na kojemu je u pratnji glazbenog sastava Zapadni kolodvor Šerbedžija predstavio nove pjesme i stare hitove koji su obilježili njegovu karijeru.

Izvor: Hina