Preskočite na glavni sadržaj

Dobitnici 'Nagrade Vicko Andrić' za 2020. godinu

Etnologinja i konzervatorica Beata Gotthardi Pavlovsky, Konzervatorski odjel u Sisku i pročelnica Ivana Miletić Čakširan te Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac nagrađeni su 'Nagradom Vicko Andrić' za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj za 2020. godinu. Uz zahvalu na predanosti i velikom angažmanu u zaštiti kulturne baštine nagrade će se laureatima dodijeliti 28. rujna 2021. godine.
vrijeme: 14.09.2021. -
url: https://min-kulture.gov.hr/

Nagrada za životno djelo dodijeljena je etnologinji i konzervatorici Beati Gotthardi Pavlovsky, danas umirovljenoj djelatnici Konzervatorskog odjela u Rijeci, koja je tijekom svoga predanog dugogodišnjeg rada u službi zaštite kulturne baštine bila mentorica i nadahnuće mnogim mladim konzervatorima. Sve do umirovljenja krajem 1991. godine kao etnologinja-konzervatorica registrirala je velik broj materijalnih kulturnih dobara (objekata i zona), a evidentirala ih još i više. Objavila je brojne stručne članke i poglavlja u monografijama, zbornicima i stručnim časopisima, a stručno najzanimljiviji dio njezinog profesionalnog rada su anticipacije današnjih konzervatorskih kategorija.

Godišnja nagrada dodijeljena je Konzervatorskom odjelu u Sisku i pročelnici Ivani Miletić Čakširan za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine na potresom pogođenom području Sisačko – moslavačke županije. Osobnom predanošću i upornošću u rješavanju složenih situacija koje su se nizale jedna za drugom te očuvanjem konzervatorskih načela i vrijednosti i u trenucima kada su osobni životi bili ugroženi, apsolutno zaslužuju i više od priznanja struke godišnjom nagradom. Rezultati toga rada i tako visoko profesionalnog pristupa imat će dugotrajan pozitivan učinak na konzervatorsku praksu i djelovanje u kriznim situacijama.

Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je Društvu za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. Svojim dugogodišnjim djelovanjem kroz niz projekata i aktivnosti usmjerenih na očuvanje lokalne kulturne baštine, Društvo je značajno utjecalo na podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednosti baštine, upoznavanje i educiranje o bogatoj povijesti grada. Snažnim angažmanom i zalaganjem Društva i njegovih članova obnovljene su i prezentirane, ali i od nestajanja spašene mnoge znamenitosti.

Odluke o dodjeli tog najvišeg strukovnog priznanja za 2020. godinu donesene su na sjednici Odbora „Nagrade Vicko Andrić“, održanoj 7. rujna 2021. godine u Ministarstvu kulture i medija RH. Odluku o nagrađenima donio je Odbor „Nagrade Vicko Andrić“ u sastavu: Davor Trupković - predsjednik Odbora, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Lana Križaj, Radoslav Bužančić, Vesna Pascuttini-Juraga, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

>>> Obrazloženja za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“ za 2020. godinu