Preskočite na glavni sadržaj

Digitalno restaurirani 'H-8...' na Budapest Classics Film Marathonu

Digitalno restaurirani filmski klasik Nikole Tanhofera, 'H-8...'  prikazat će se u programu 'Arhivska blaga' (Archive treasures) šestog izdanja međunarodnog festivala Budapest Classics Film Marathon koji se u glavnom gradu Mađarske održava od 12. do 17. rujna 2023. 
vrijeme: 16.09.2023. -
mjesto: Mađarska; Budimpešta
url: https://nfi.hu/en/

Sekcija 'Arhivska blaga' (Archive treasures) jedan je od redovitih programa festivala Budapest Classics Film Marathon u kojem filmski arhivi iz cijelog svijeta donose svoje "blago" u Budimpeštu. Program, tako, donosi selekciju najnovijih restauracija i zaboravljenih filmskih klasika, a ovogodišnje izdanje posebno je posvećeno naslovima iz zemalja srednje i južne Europe. 
 
Jedan od 23 odabrana filma je i H8... Nikole Tanhofera, koji je 2020. godine restaurirala Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, uz pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra. Restauracija je provedena u zagrebačkim studijima Atel i Klik film. U restauraciji slike korišten je originalni negativ, a u restauraciji zvuka ton negativ filma. 
 
H-8… je u anketi među filmskim kritičarima iz 2020. godine proglašen najboljim hrvatskim filmom svih vremena. 
 
Uvodnu riječ prije projekcije u Budimpešti održat će Vjeran Pavlinić, načelnik Odsjeka za zaštitu, digitalizaciju i restauraciju audiovizualnog gradiva Hrvatske kinoteke.
 
Međunarodni filmski festival posvećen filmskim klasicima Budapest Classics Film Marathon održava se od 12. do 17. rujna, u organizaciji Mađarskog nacionalnog filmskog instituta. 
 
Film Nikole Tanhofera utemeljen je na stvarnom događaju, prometnoj nesreći u kojoj je vozač automobila skrivio sudar između autobusa i kamiona te nakon toga pobjegao s mjesta nesreće. O toj nesreći puno se pisalo u jugoslavenskim medijima. Svjedoci su zapamtili samo prve dvije oznake registarske tablice automobila: H-8. Automobil i njegov vlasnik nisu nikada pronađeni. Autori filma upotrijebili su stvarne činjenice o nesreći kao okvir priče o izmišljenim putnicima autobusa i kamiona u periodu prije same nesreće. Vozač automobila ostao je nepoznat u filmu kao i u pravom životu. 
 
Scenarij filma potpisuju novinar Tomislav Butorac i Zvonimir Berković. Direktor fotografije je Slavko Zalar, a montažerka je Radojka Ivančević. Impresivan glumački ansambl činili su Mia Oremović, Boris Buzančić, Vanja Drach, Fabijan Šovagović, Marija Kohn, Pero Kvrgić, Mira Nikolić, Antun Vrdoljak i mnogi drugi. 
 
Izvor: HAVC