Preskočite na glavni sadržaj

Deveti Dubrovački zimski festival otvara se u subotu

Program devetog Dubrovačkog zimskog festivala započinje u subotu, 26. studenog, paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete uz koncert grupe Dalmatino. 
vrijeme: 26.11.2022. - 01.01.2023.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dubrovackizimskifestival.com/
Program je predstavljen 21. studenoga na konferenciji za medije održanoj u foajeu Kazališta Marina Držića. Detalje ovogodišnjeg programa predstavili su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković i Francesca Tevšić iz Dubrovačkih ljetnih igara, produkcijskog partnera festivala.
- Pripreme za ovogodišnje izdanje Dubrovačkog zimskog festivala započele su još u lipnju i vjerujem da smo u suradnji s brojnim partnerima uspjeli kreirati sadržajan i raznolik program koji je namijenjen svim generacijama Dubrovčana te jednako privlačan i našim posjetiteljima - rekla je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Dubrovački zimski festival nakon dvije pandemijske godine zablistat će u punom sjaju s bogatim programom koji na Stradun donosi čak 10 koncerata. Nakon otvaranja festivala uz grupu Dalmatino, 3. prosinca nastupit će Urban & 4, povodom Dana branitelja Dubrovnika 6. prosinca nastupit će Doris Dragović; Neno Belan i Fiumensi priredit će 10. prosinca Rock galamu, 17. prosinca na pozornicu će se popeti Opća opasnost, Željko Bebek za dubrovačku publiku koncert će održati na blagdan sv. Stjepana, dok će Massimo na Stradunu nastupiti dan uoči Stare godine. Vrhunac festivala bit će spektakularni doček Nove godine uz Antu Gela i njegov bend, te jednu od najvećih glazbenih zvijezda hrvatske estrade Petra Graša, koji će Dubrovčane i njihove goste uz veličanstveni vatromet uvesti u novu godinu.
Koncertnu ponudu obogatit će i Advent na Vojnoviću koji organizira Studentski centar Dubrovnik, a za sve željne dobre glazbe i atmosfere i izvan zidina pripremaju nastupe Pravila igre, Bosutskih bećara, Matije Cveka, Đanija Stipaničeva, Giuliana, Jole i brojnih drugih. Turistička zajednica grada Dubrovnika u suradnji s dubrovačkim restoranima, organizirat će od 21. do 24. prosinca tradicionalne Dane bakalara kada će se u ponudi mnogobrojnih restorana moći kušati blagdanska gastro poslastica bakalar, pripremljen na različite načine.

Bogatoj festivalskoj ponudi pridružuje se i Gruž s programom AdvenTUP – predbožićna čarolija u tvornici koji će ponuditi razne sadržaje kao što su blagdanski sajmovi dobre glazbe i mode, food market, koncerti, pub kvizovi te brojne radionice za djecu i odrasle, a koji organizira TUP – urbana četvrt.
Subotnja jutra i ove godine će tradicionalno biti u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatno turističko razgledanje grada u organizaciji TZ grada Dubrovnika, dok će subotnja popodneva biti rezervirana za također besplatno, tematsko vođenje pod nazivom Zlatno doba Dubrovnika u organizaciji Doma Marina Držića. Povodom uvrštenja kolende u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 7. prosinca u Lazaretima održat će se znanstveno-stručni skup Osam stoljeća dubrovačkog kolendavanja te multilokacijska izložba u suradnji Dubrovačkih muzeja s Jelenom Obradović Mojaš i kulturnim ustanovama.

Brojni dječji programi razveselit će najmlađe Dubrovčane. Od samog početka festivala, program je usmjeren na njih pa će Djed Mraz iz Laponije provesti nadolazeći vikend u Dubrovniku koji će mu biti prva postaja na ovogodišnjem putovanju po svijetu, stoga poziva svu dubrovačku dječicu, ali i male posjetitelje grada da mu donesu svoja pisma u atrij Kneževa dvora i podijele svoje ovogodišnje želje na čarobnom druženju povodom otvaranja devetog Dubrovačkog zimskog festivala. Stanica Sjeverni pol u Lazaretima, Šarena zima u Uvali s vlakićem koji od 27. studenog prometuje svakog dana od 9 do 18 sati te klizalištem koje će u istom periodu na teniskim terenima u Uvali biti otvoreno od 9 do 22 sata, kao i Božić u Kabogi i ove su zime neizostavan dio ponude za djecu kojoj je namijenjen i niz  programa dubrovačkih kulturnih ustanova, a sadržaj u najvećem gradskom naselju Mokošica obogatit će program pod nazivom Božić u Svetoj Obitelji. Neće izostati ni posjet Moto Mrazova koji na Stradun tradicionalno stižu 26. prosinca, a Pop-up Kolenda bus kojim putuju najmlađima omiljeni sudionici festivala, Medo, djedica i njegovi vilenjaci, u svom će điru gradskim i prigradskim ulicama i ove zime uveseljavati sve koji ga susretnu. Na Staru godinu, 31. prosinca na Stradunu će se održati i Dječji doček Nove godine na kojem će nastupiti Ante Gelo uz svoj bend te Brunu Oberan, Alena Đurasa i Ivu Ajduković.

Na programu će biti i prigodne izložbe, kazališne predstave za sve generacije, Torta party uz nastup Domenice te božićni koncerti, među kojima se posebno ističe Dubrovački božićni koncert 23. prosinca na kojem uz Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupaju solisti Lana Kos, Domagoj Dorotić, Marko Tolja i Maja Grgić te grupa Teatar. Dubrovački simfonijski orkestar održat će i svoj tradicionalni Novogodišnji koncert na Stradunu 1. siječnja u podne gdje će pod ravnanjem maestra Ivana Huta nastupiti mezzosopranistica Marta Hut te tenor Roko Radovan.
Dubrovački vrtići i osnovne škole i ove će godine u sklopu projekta Doma Marina Držića Adventski kalendar na Stradunu ukrasiti izloge Grada.
Predivne kulise za fotografiranje nalaze se na nekoliko lokacija u gradu: pogled na Stradun presvučen u blagdansko ruho na Luži, savršeno je mjesto za božićnu uspomenu s najljepšim pogledom. Čarobne fotografije moguće je zabilježiti i u Kneževu dvoru, a ove godine tu je i novi photo point u parku u Pilama: bogato osvjetljenje uz snježno ruho vikendom priuštit će pravu kulisu za savršenu blagdansku fotografiju!
S obzirom na to da se ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo koje se održava u Kataru igra u zimu, u sklopu festivala bit će organizirano zajedničko gledanje nastupa hrvatske reprezentacije ispred crkve sv. Vlaha. Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala svakako su i višekratne plastične čaše koje će se moći koristiti za posjeta kućicama, a u sklopu strategije Plastic smart cities.

Više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.