Preskočite na glavni sadržaj

Deseti Festival povijesti Kliofest 2023.

Deseti jubilarni Festival povijesti Kliofest 2023 održat će se u Zagrebu od 16. do 19. svibnja 2023. kroz brojne događaje koji će okupiti sudionike iz Hrvatske i inozemstva, priopćili su organizatori.
vrijeme: 16.05.2023. - 19.05.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.kliofest.hr/
Program festivala i prodajna izložba knjiga odvijat će se u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a dio programa u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatskom državnom arhivu i na drugim mjestima.
Bit će održano jedanaest okruglih stolova, niz tribina, razgovora i predstavljanja institucija koje se bave poviješću i nekoliko izložbi.
Dva okrugla stola posvećena su kulturi sjećanja, na početku i kraju Kliofesta. Prvi je posvećena sjećanju na Seljačku bunu 1573, a drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi.
Dva okrugla stola se odnose na pitanja obrazovanja odnosno poučavanja povijesti, jedan je posvećen primjeni digitalne humanistike u povijesnim istraživanjima, a jedan uporabi fotografije u humanističkim znanostima.
Bit će govora o problematici intelektualne povijesti žena, o pisanju povijest Jugoslavije, o časopisu peristil i o novim pogledima na filozofa Martina Heideggera.
Na nekoliko će se tribina predstaviti istraživačke skupine ili projekti, bit će predstavljeni i rezultati projekta o Prvome svjetskom ratu u kulturi sjećanja. Održat će se i znanstveni kolokvij posvećen teoriji i povijesti liberalizma.
Predstavit će se i neke institucije, primjerice Hrvatski državni arhiv te nekoliko regionalnih/gradskih arhiva, kao i Centar za javnu povijest ljubljanskoga Filozofskog fakulteta te izdanja knjiga tog fakulteta, kao i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva i History Fest te Biblioteka XX vek iz Beograda. Brojna su i predstavljanja knjiga, među njima i nedavno objavljene mađarske knjige o povijesti Hrvatskoga sabora.
Razgovarat će se o nestalim državama od Mletačke Republike do Habsburškog carstva, o partizanima i ključnoj godini NOP-a, 1943.
Bit će predstavljene izložbe o pola stoljeća časopisa Latina et graeca, o etnologu Milovanu Gavazziju i njegovim fotografijama hrvatske svakodnevice polovicom prošloga stoljeća, o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, o sto godina slavonskobrodskog industrijskoga giganta Đure Đakovića te o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch i njenoj tragičnoj sudbini – stradala je prije točno osamdeset godina u Holokaustu. (Hina)

Programska knjižica→