Preskočite na glavni sadržaj

Supertoon 2021 - festival animacije i stripa

Međunarodni festival animacije i stripa Supertoon, čije će se 12. izdanje održati u Šibeniku od 19. do 23. srpnja, službeno uključuje stripove u svoje natjecateljske programe. Ove će godine festival dodati u svoj program natjecanje stripova i izložiti izabrana djela.
vrijeme: 19.07.2021.
Strip izdanja i strip časopisi mogu se prijaviti na natječaj do 1. lipnja 2021. kako bi bili predstavljeni uživo na festivalu u srpnju i natjecali se za festivalske nagrade.

Žiri sastavljen od tri renomirana strip autora pregledat će izbor i odabrati pobjednika u svakoj kategoriji, kao i dodijeliti Grand Prix jednom od njih.
 
Još prošloga ljeta Supertoon je počeo predstavljati regionalne autore i kolektive stripaša u okviru festivalskog programa, i to kroz razgovore s umjetnicima, izložbe i večernji sajam stripova, koji je nudio originalna umjetnička djela, grafike, knjige i drugo, održane oko galerije Sv. Krševan, u srcu Šibenika.
 
Program festivala bit će obogaćen i novom festivalskom lokacijom: oko pozornice u Perivoju Roberta Visianija, gradskome parku, na kojoj će se prikazivati animirani videospotovi, odvit će se i sajam stripova.
 
“Ovo je bio prirodan korak naprijed za nas, nakon što smo godinama u šibenskoj galeriji Matija ugošćavali strip crtače i njihova djela, otprilike jednom mjesečno u sklopu cjelogodišnjeg programa  Animirani Šibenik, na vrlo dobro posjećenim izložbama”, objašnjava umjetnički direktor festivala Slave Lukarov.
 
Stripovi doživljavaju preporod posljednjih nekoliko godina. Alternativna, autorska strip scena na Balkanu buja novim autorima, kolektivima i fanzinima; grafički romani pokazali su se sjajnim predlošcima za brojne filmske adaptacije i video igre, a knjižare i knjižnice u Hrvatskoj nude mnogo više strip izdanja nego prethodnih desetljeća. Istodobno, društveni su mediji postali okupljalište tisuća strip autora, promotivna platforma i prava škrinja s blagom novih talenata.
 
Animacija i strip u Hrvatskoj oduvijek su se snažno isprepletali, a mnogi su umjetnici istodobno radili u oba medija, pri čemu je niz hrvatskih strip crtača i animatora postizao svjetske uspjehe i dobivao priznanja. I Supertoonov vizual ove godine potpisuje svjetski poznati strip autor i animator Danijel Žeželj.
 
„S obzirom na to da su umjetnici tijekom pandemije ostajali kod kuće i radili od kuće, mnogi od njih uspjeli su naći inspiraciju i u „novom normalnom“ i pronaći vremena za produktivnost na nove i zanimljive načine, što je, vjerujemo, rezultiralo brojnim novim djelima koja zaslužuju biti prikazana široj publici ”, rekao je Lukarov.

Nakon godine bez presedana pune izazova i neizvjesnosti – u umjetnosti, filmskoj industriji i svim ostalim aspektima života – organizatori Supertoona žele posjetiteljima festivala ponuditi festivalsko iskustvo uživo koje je epidemiološki sigurno koliko je zabavno i edukativno, baš kao što su to učinili i 2020. godine, s dodanim sadržajem koji će privući novu publiku, kao i goste festivala.
 
Ljubitelji filma i animacije opet će dobiti priliku pogledati oko 200 animiranih filmova, odabranih između 1000 prijavljenih iz cijeloga svijeta, i to na otvorenim prostorima Male lože i Gorice, s monumentalnim zgradama starog grada Šibenika u pozadini. Filmovi se natječu u pet kategorija: kratki profesionalni filmovi, kratki studentski filmovi, kratki filmovi za djecu, glazbeni spotovi i namjenski filmovi.
 
Izbor filmova koji će se prikazati u konkurenciji objavljen je na službenoj web-stranici festivala, dok će odabir stripova biti poznat sredinom lipnja.