Preskočite na glavni sadržaj

12. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'

12. Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić'
Dvanaesti Festival hrvatske drame za djecu 'Mali Marulić' održat će se u Splitu od 9. do 12. travnja, a tijekom četiri dana nastupit će šest kazališta.
vrijeme: 09.04.2019. - 12.04.2019.
Izbornik Ivan Plazibat je između 22 prijavljene predstave izabrao njih 8 koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

 

1.Anica Tomić i Jelena Kovačić: Moj razred 2. b / redateljica: Anica Tomić / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

2.Tamara Kučinović: Zamrznute pjesme / redateljica: Tamara Kučinović / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

3.Ivana Francišković Olrom: Čudak Šumek / redateljica: Morana Dolenc / produkcija: Kotar teatar (u koprodukciji s kazalištem Mala scena)

4.Ana Prolić: Nikomu pravo / redateljica: Ana Prolić / produkcija: Kazalište lutaka Zadar

5.Kristijan Ugrina: Zdrav i čist dom, to je baš po mom / redatelj: Kristijan Ugrina / produkcija: Zagrebačko kazalište mladih.

6.Ivana Đula i Milica Sinkauz: Avanture malog Juju / redateljica: Renata CarolaGatica / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

7.Ratko Zvrko: Grga Čvarak / redatelj: Dario Harjaček / produkcija: Gradsko kazalište lutaka Split

8.Petra Cicvarić: U potrazi za slovom r / redatelj: PeđaGvozdić / produkcija: Gradsko kazalište Zorin dom, Karlovac

 

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala čine: Marija Sekelez, glumica i kazališna producentica, Igor Tretinjak, teatrolog, profesor hrvatskog jezika i književnosti i kazališni kritičar, Selma Spahić, redateljica, Siniša Novković, glumac, kazališni autor i redatelj te doc.dr.sc. Višnja Rogošić, teatrologinja.

 

Stručni žiri od ove godine ima pravo dodijeliti još jednu, uvjetnu nagradu, koja nosi ime Zdenke Mišure, dugogodišnje ravnateljice GKL- Split, koja je prije 12. godine pokrenula Festival Mali Marulić i svojim djelovanjem značajno pridonijela kazalištu i kulturi Grada Splita. Službeni naziv je Nagrada Zdenka Mišura, za najveći kazališni izazov.

 

Jednu nagradu, onu za najbolju predstavu po njihovom sudu, dodijelit će i dječji žiri kojeg čine učenici od 1. do 5. razreda splitskih osnovnih škola.

 

Nagrade natječaja Mali Marulić za najbolji dramski tekst

 

U roku do 6. siječnja 2019. na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu MaliMarulić pristiglo je 18 tekstova. Žiri u sastavu Ana Prolić, Belmondo Miliša i Jasen Boko dodijelio je dvije nagrade:prvu tekstu 'Ribe u nevolji' Petre Cicvarić, a drugu tekstu 'Sonata za kantu za smeće' Kristine Gavran.

 

Žiri za najbolji tekst će nagrade dodijeliti u utorak 9. travnja u 19 sati, u sklopu programa svečanog otvaranja festivala u Gradskom kazalištu lutaka Split.

 

Festival službeno počinje 9.4. ujutro u 10 sati, kada će biti izvedena predstava kazališta domaćina Moj razred 2.b., autorskog dvojca Anice Tomić i Jelene Kovačić u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka Split.

 

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovat će gotovo 100 kazališnih umjetnika i gostiju, a predstave i druge programe pratit će više od 2 000 malih i velikih gledatelja.

 

Festivalski programi događat će se na nekoliko lokacija – u Gradskom kazalištu lutaka Split, Gradskom kazalištu mladih i Multimedijalnom kulturnom centru.

 

Detaljan program i raspored Festivala objavljen je na web stranicama Kazališta www.gkl-split.hr.