izložba

'Ljetna dolce vita - turizam u Novigradu 1960. - 1980.'


vrijeme: 21.06.2019. - 24.07.2019.
mjesto: Novigrad; Muzej – Museo Lapidarium, Veliki trg 8 a

Otvorenje izložbe 'Ljetna dolce vita - turizam u Novigradu 1960. - 1980.' održat će se u Muzeju Lapidarium u Novigradu 21. lipnja, s početkom u 20 sati. Izložba je otvorena do 24. srpnja 2019.!
 

Idejni prijedlog: Ivan Žagar

Koncepcija i postav: Jerica Ziherl

Kustosi: Bojan Horvat, Dina Kamber

Dizajn: Oleg Šuran

 

Ovom izložbom želimo predstaviti početke i razvoj turističke djelatnosti na lokalnoj razini. S prva zamišljena kao popratni program predstavljanja knjige grupe autora  "Turizam Novigrada / Il turismo a Cittanova", koja je još u pripremi, izložba je prerasla u samostalni projekt kojim smo istražili "kada i kako je počelo". Na raspolaganju nam je bila dostupna digitalizirana građa iz spomenute knjige, zatim građa iz muzejskog fundusa, kao i opsežan fotografski arhiv, dokumenti i svjedočanstva što smo prikupili od samih Novigrađana, prvih slovenskih gostiju te od drugih pojedinaca i muzejskih institucija. Postav izložbe prate, kronološkim redom, najstarije Correspondenz-Carte, Cartoline postale i turistički vodiči, brojne originalne i unikatne fotografije naših sugrađana i posjetitelja, razglednice "pozdravi z morja", zatim arhivski manifesti, prospekti, turističke brošure, općinske odluke te, naposljetku, rijedak hotelski inventar i predmeti iz svakodnevneupotrebe koji su karakteristični za razdoblje 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. Da bismo nadomjestili praznine ključne u pojedinim dionicama, poslužili smo se audio-vizualnim dokumentima, tiskom i glazbenim zapisima, što se pokazalo kao vrijedan izvor informacija. Izložbenim smo cjelinama nastojali razotkriti i posjetiteljima približiti razvoj i procese turizma koji su presudno utjecali na transformaciju urbanog i kultiviranog okoliša Novigrada.

 

Iz istraživanja koja smo proveli tijekom priprema izložbe, neminovnim i nedvojbenim se pokazalo da su ključne 1960-e godine. To je vrijeme reafirmacije turističke djelatnosti i njezine implementacije u društvu, razdoblje kad se diljem socijalističke Jugoslavije dovršavao proces "obnove" i "modernizacije" koji će protjecati u obećanju izgradnje jednog ne samo prosperitetnog razdoblja, nego i prestrukturiranjuturističkih i ostalih društvenih procesa. Posljedica svega toga bio je određeni ekonomski, materijalni i kulturni boljitak, i, ne manje važno, međunarodna prepoznatljivost. Ukratko, vladala je atmosfera obećanja općeg progresa, ali u kojoj je istodobno ostalo skriveno niz proturječnosti. Sve se to odrazilo i na Novigrad s krajem 50-ih i 60-ih godina: organizirana i planska turistička djelatnost, počeci prvih privatnih smještaja, izgradnja jugoslavenskih, a posebno slovenskih radničkih odmarališta i vikendica do novih hotelskih objekata i autokampova.

 

S obzirom na to da je turizam i danas jedna od najvažnijih gospodarskih grana, ne samo Novigrada nego Istre i Hrvatske, za kraj izložbe smo postavili recentni projekt "Život nakon turizma". Autori Ivica Mitrović i Oleg Šuran metodom spekulativne dizajnerske prakse donose kritički osvrt o učincima turizma i nude moguće alternativne scenarije koje donosi budućnost.

J. Z.

 

Dio građe posuđen iz MEMO - Muzej dobrih uspomena (Pula), Povijesni i pomorski muzej Istre.

 

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada - Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada - Cittanova.

 

(R.P.B., 18.06.2019)