Preskočite na glavni sadržaj

27. kolonija umjetničke keramike˝Hinko Juhn˝ Našice 2012

27. kolonija umjetničke keramike˝Hinko Juhn˝ Našice 2012
Tradicionalna kolonija umjetničke keramike u prostorima dvorca Pejačević u Našicama. Nastavljajući tradiciju rada u glini koja se stoljećima uspješno koristila kao materijal likovnog oblikovanja u našičkom kraju (posebno u obrtničkom radu majstora lončara u Feričancima),
kolonija  umjetničke keramike˝Hinko Juhn˝ promiče keramiku kao granu kiparstva.
vrijeme: 12.08.2012. - 21.08.2012.


Umjetnici dolaze na poziv organizatora, a nastali radovi ostaju u fundusu Zavičajnog muzeja Našice i izlažu se u Zbirci keramike Kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn. Uz klasične keramičke peći i tradicionalne tehnike (terakota, glazirana keramika), kolonija ima i pribor za rad u tzv. raku-tehnici. Osim u uvoznoj glini, mnogi keramičari rade i u kvalitetnoj našičkoj glini, koju osigurava Industrija građevnog materijala „Slavonija“ Našice, glavni sponzor i jedan od osnivača kolonije.

Sudionici 27. kolonije: Bruno Gambone (Italija), Hanibal Salvaro (Hrvatska), Drago Handanović (Bosna i Hercegovina), Ivan Hajek (Hrvatska) te Vojin Hraste (asistent) Ana Šokčević (studentica) i Petar Čujo (student) sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
Za građanstvo će biti upriličena demonstracija rada na lončarskom kolu u suradnji s Udrugom za očuvanje baštine „Slavonika“ iz Našica.
 
Kolonija umjetničke keramike u Našicama utemeljena je 1979. godine, a ime je dobila u znak sjećanja na jednog od začetnika moderne hrvatske keramike, Hinka Juhna (1891.- 1940.), rođenog u Podgoraču kraj Našica. 


kontakt:

 
Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn"  
c/o Zavičajni muzej Našice  
Pejačevićev trg 5, 31 500 Našice  
Tel/fax: + 385 31 613 414  
E-mail: zavicajni-muzej-nasice@os.t-com.hr 
E-mail: silvija@zmn.hr