Preskočite na glavni sadržaj

26. kolonija umjetničke keramike˝Hinko Juhn˝ Našice 2011.

26. kolonija umjetničke keramike˝Hinko Juhn˝ Našice 2011.
Tradicionalna kolonija umjetničke keramike u prostorima dvorca Pejačević u Našicama. Kolonija promiče keramiku kao granu kiparstva nastavljajući tradiciju rada u glini koja se stoljećima uspješno koristila kao materijal likovnog oblikovanja  u našičkom kraju (posebno u obrtničkom radu majstora lončara u Feričancima).
vrijeme: 14.08.2011. - 23.08.2011.

Osim u uvoznoj glini, mnogi keramičari rade i u kvalitetnoj našičkoj glini, koju osigurava Industrija građevnog materijala „Slavonija“ Našice, glavni sponzor i jedan od osnivača Kolonije, a pored  klasične keramičke peći i tradicionalnih tehnika (terakota, glazirana keramika), Kolonija ima i pribor za rad u tzv. raku-tehnici.

Kolonija je utemeljena 1979. godine, a ime je dobila u znak sjećanja na jednog od začetnika moderne hrvatske keramike, Hinka Juhna, rođenog u Podgoraču kraj Našica 1891. godine. Umjetnici dolaze na poziv organizatora, a nastali radovi ostaju u fundusu Zavičajnog muzeja Našice kao trajna pohrana i izlažu se  u Zbirci keramike Kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn.  

Za trajanja ovogodišnje Kolonije  moći će se u Zavičajnom muzeju Našice  razgledati  izložba 2. hrvatskog triennala keramike.

 
kontakt:

 
Kolonija umjetničke keramike "Hinko Juhn"  
c/o Zavičajni muzej Našice  
Pejačevićev trg 5, 31 500 Našice  
Tel/fax: + 385 31 613 414  
E-mail: zavicajni-muzej-nasice@os.t-com.hr 
E-mail: silvija@zmn.hr