Preskočite na glavni sadržaj

Klas Grdić u Galeriji Toš

U petak,  31. kolovoza, s početkom u 20,30 sati, u Galeriji Toš u Puntu, otvara se izložba slika riječkog umjetnika Klasa Grdića. Izložba ostaje otvorena do 27. rujna.
vrijeme: 31.08.2012.
mjesto: Punat; Galerija Toš
Slikarstvo Klasa Grdića nosi svoju prepoznatljivost, konstantnost i jakost. Kroz likovni dijalog s realnošću, filozofijom i umjetnošću on pruža svoju poetiku, izlažući nam svoj životni stav stvara vizualno jasne i slojevite prizore. Njegove slike spoj su različitosti: figurativnosti i apstrakcije, urbanih elemenata i motiva prirode, prepune osobnih, ali i univerzalnih znakova.
Likovni rukopis je siguran, teče poput razgovora bez ograničenja. Nesputano i znalački autor nam otvara vrata novih dimenzija i atmosfera govoreći kroz metafore prikaza o svijetu preobrazbe. S vidljivom notom nastanka suvremenih legendi i priča njegove kreacije nose snagu i svježinu umjetnosti drevnih naroda podražavajući potrebu etnografske jednostavnosti i simbolike.

Motivi su predstavljeni izravno kroz oblike i linije, kroz odnose i mogućnosti likovne tehnike i boje. Površine su cjelovite i dorađene pune logičnog reda i britke igre transformirane realnosti.

Značajnu ulogu ima figura, često naglašena i centralna, nemarno pozira usred okoline koja je objašnjava pružajući nam informacije i sakrivene poruke. Portreti, torza i aktovi nisu odraz osobnosti već stilizirani i sugestivni odražavaju svoj karakter pružajući tek iluziju na iskustveno i realno. Egzistirajući u paralelnom likovnom postojanju na platnu, ne podliježu više racionalnom i smislenom već nose svoje značenje i poruku.

Kolorit je usuglašen, baziran na toplini pigmenta drveta kojim je sve uokvireno, a koje često prodire i u samo tkivo slike naglašavajući jedinstvo i sklad cjeline. Autor u cijelosti obrađuje svoje radove ne odričući se cjelokupnog procesa oblikovanja, opipljivog kontakta sa materijalom. Ekspresivne, slobodne gestualnosti s vrlo slojevitim prizvukom stvarnosti umjetnik spaja plošnost slikarstva sa reljefnim elementima kiparskog, nastaju tako slike, u stvari objekti u kojima je prisutan taktilni trag za koje je potrebna prostornost.

Tonući u Klasov svijet tamnih, smeđih, toplih tonova i začudnih kompozicija neobjašnjivih simbola doživljavamo neobičnost i bizarnost vlastite okoline prepune nelogičnosti i besmisla, simbola i poruka koje smo usvojili bez suviše analiziranja i propitivanja. Njegovo slikarstvo odraz je kreativnosti, suvremeno i autentično, smisleno i provokativno slijedi tijek misli vizualizirajući urbanu strukturu naših života. Jasna Rodin

Klas Grdić  rođen je u Rijeci 1963. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem kiparstva kod prof. Josipa Diminića. Samostalno izlaže od 1986. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad primio je značajne nagrade i priznanja. Član je HDLU Rijeka, djeluje kao samostalni umjetnik .