predstava

'Konstelacije' - nova premijera Teatra Exit


vrijeme: 16.11.2018.
mjesto: Zagreb, Teatar Exit

Zagrebački Teatar Exit premijerno će, u petak 16. studenoga, izvesti predstavu "Konstelacije" suvremenog britanskog dramatičara Nicka Paynea u režiji Aide Bukvić, romantičnu dramu koja istražuje granice slobodne volje i ulogu slučajnosti u ljudskim životima, propitujući postoji li izbor ili je sve stvar sudbine. 

Premijerno izvedena u Royal Court Theatre u Londonu 2012., drama "Constellations" iste je godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele te nagrade.

Kako se ističe u najavi, riječ je o očaravajućoj romantičnoj drami koja počinje bezazlenim susretom muškarca i žene: "Ali ono što slijedi ruši granice svijeta za koji mislimo da postoji - za koji mislimo da je stvaran, da je jedini. Muškarac i žena, te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine".

'On' je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje 'Nju' - toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja 'pokriva' sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima.

Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio 'multisvemira', možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, 'postojati' istovremeno.

"Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost", stoji u najavi.

"Priča je to o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, jedno začuđujuće emocionalno putovanje koje istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima", dodaje se.

Nju i Njega igraju Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek. Aida Bukvić potpisuje i scenografiju te izbor glazbe, kostime je odabrala Marijana Fumić, koja potpisuje i dramaturgiju. Scenski pokret je oblikovala Blaženka Kovač Carić, svjetlo Tomislav Kobia a zvuk Marko Žuljević.

Predstava je koprodukcija Teatra Exit i Osječkog ljeta kulture 2018., gdje je u srpnju ove godine imala hrvatsku praizvedbu. (Hina)
 
Opširnije:
https://teatarexit.hr/predstave/konstelacije/

(D.H.F., 13.11.2018)