predstava

BADco. najavljuje premijeru predstave/izložbe 'Iskop'


vrijeme: 16.11.2018.
mjesto: Zagreb, Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter MSU Zagreb, Vrhovec 38

Premijera najnovije predstave/izložbe pod nazivom 'Iskop' izvedbenog kolektiva BADco. bit će izvedena 16. studenoga 2018. u 19 sati na lokaciji jednokatne vile na Vrhovcu 38 u Zagrebu, danas poznate pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

BADco.
Iskop

"Iskop" je predstava/izložba na lokaciji jednokatne vile na Vrhovcu 38 u Zagrebu, danas poznate pod nazivom Zbirka Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, a koja se temelji na istraživanju ostavštine utopijske arhitekture dvadesetog stoljeća te njihovom sučeljavanju sa prostornim istraživanjima skupine BADco. i romanom Andreja Platonova "Iskop".

"Iskop" kreće od istraživanja utopijskih premisa planiranja budućnosti stanovanja, socijalizacije i razmjene te neposredne uvezanosti trajanja životnog vijeka s njihovom realizacijom. Napetost između imaginacije, rada, mladosti i smrti prostor je u kojem BADco. želi istražiti i suvremenu ulogu umjetnika u relacijama proizvodnje i umjetničkih praksi.

Koreografski razvoj predstave temeljit će se na istraživanju specifičnih konstrukcijskih principa i gravitacijskih zadatosti arhitektonskog oblikovanja, ali rekapitulacije tjelesnih pristupa prostoru koje je BADco. razvijao u svojim predstavama: kompozitnog rada s okolišem, ikoničke refiguracije tijela, konformacije tijela i objekata, derivéa, ticalnog kontakta i potpornih grupnih formi. Proces rada na koreografiji istovremeno će biti i svojevrsni prijenos akumuliranog znanja na mlađe generacije i odvijat će se u istraživačko-izvedbenim radionicama.

Andrej Platonov jedan je od najvećih i najintrigantnijih ruskih pisaca dvadesetog stoljeća. Njegova dva najznačajnija djela, "Čevengur" i "Iskop" (nastali u periodu 1926. - 1930.) uronjena su u distopijsku problematiku te prikazuju deformaciju utopističke ideje u rukama čovjeka (neukog, pohlepnog ili pak slabog). Junaci kratkog romana "Iskop", ili pripovijesti kako ga češće nazivaju, grade veliki toranj, proleterski dom, koji će omogućiti zajednički život svim pripadnicima radničke klase. Taj dom simbolizira svijetlu budućnost i utopijsko društvo, ali do kraja romana radnici ne uspijevaju saliti čak ni temelje toga zdanja.

Režija: Goran Sergej Pristaš
Koreografija: Nikolina Pristaš
Dramaturgija: Ivana Ivković
Izvedba: Antonija Dorbić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Priska Pia Pristaš, Kalliopi Siganou, Evita Tsakalaki
Glazba: Andro Giunio
Kostim: Silvio Vujičić
Prostor / čitaonica: Dinko Peračić i Miranda Veljačić / Platforma 9,81
Produkcija: Lovro Japundžić

Reprizne izvedbe uslijedit će:
18.11., 20.11., 21.11., 22.11. i 23.11.2018. u 19 sati


Produkciju predstave "Iskop" podržali su Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Rad kolektiva BADco. podržava Zaklada "Kultura nova”.

http://badco.hr 

(D.H.F., 12.11.2018)