Preskočite na glavni sadržaj

Vanda Velagić: 'Moja mama i njezine prijateljice - superherojke'

Muzej Lapidarium predstavlja izložbu Vande Velagić 'Moja mama i njezine prijateljice - superherojke'. Izložba se otvara u novigradskoj Galeriji Rigo, u petak 16. travnja 2021, u 20 sati, s performansom V. Velagić Rite de passage.  
vrijeme: 16.04.2021.
mjesto: Novigrad, Galerija Rigo
url: http://www.muzej-lapidarium.hr/c/rigo/

Vanda Velagić je glumica, fotografkinja, umjetnička producentica i umjetnica performansa iz Novigrada. Nakon studija kulturnog menadžmenta i rada u Europskom parlamentu, sa strašću je odlučila pristupiti glumi te je 2015. godine započela studij glume na Fakultetu primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, koji je tri godine kasnije uspješno završila u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Njezin daljnji razvoj prema performans umjetnosti potpomognut je pohađanjem nastave u grupi Jan Fabre i Troubleyn kompanije te  kod Anne Bogart i SITI kompanije (2019.). Velagić se do sada bavila predstavljanjem različitih ženskih narativa, siromaštva, socijalne nepravde, ekologije i ograničenja slobode izražavanja umjetnika. To su središnje teme njezina rada i rada njezina kolektiva. Kolektiv Igralke koji je umjetnica suosnovala 2019., po tipu je autorsko kazalište te ubrzo postaje poznato publici zahvaljujući fantastičnim predstavama kao što je kazališni crtić “Plastika Fantastika” te dokumentarna predstava “Bakice.”

Izložba u Galeriji Rigo sastoji se od video-performansa i serije fotografija koje pružaju pronicljiv uvid u Velagićin pogled na vlastitu majku i njezine prijateljice. Umjetnica ih promatra kao svakodnevne superherojke, zbog načina na koji su se borile protiv neprijatelja – bolesti - koji se u ovom slučaju ukazuje kao fizička manifestacija njihovih teških životnih okolnosti.

Kustosica: Jerica Ziherl; Koncepcija izložbe: Jerica Ziherl, Vanda Velagić; Tekst: Sabina Oroshi; Oblikovanje: Oleg Šuran: Fotografije: Vanda Velagić i Miranda Legović

Izložba ostaje otvorena do 12. 5. 2021. Radno vrijeme: petak  – nedjelja od 18 do 21 sati. Ulaz slobodan.
 
http://www.muzej-lapidarium.hr/vanda-velagic/