najave

Amela Frankl: I to će proći / promocija knjige


vrijeme: 08.11.2018.
mjesto: Zagreb, Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

U četvrtak, 8. studenoga 2018. u 19 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, održat će se promocija nove publikacije - Amela Frankl: I to će proći. Knjiga je nastala temeljem istoimene izložbe održane u listopadu i studenom 2017. u Institutu za suvremenu umjetnost, koje je kustosica bila Ružica Šimunović.

Izložba je, kao i sada knjiga, obuhvatila tri projekta Amele Frankl koji govore o „Tri nedovršene priče. O posljedicama koje ostavljaju povijesna i društvena zbivanja, o pojedincu i zajednici, o neizgovorenim činjenicama, o naslijeđenom obiteljskom teretu koji obvezuje, o transmisiji. Teme su stare, osjetljive, često prešućene, potisnute.“ A. F.

I to će proći, Zagreb, 2018.
ISBN: 978-953-8027-08-6
72 stranice, 20 x 13 cm
dvojezično (hrvatski / engleski), meki uvez
Nakladnik: Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb
Urednice: Amela Frankl i Janka Vukmir
Tekstovi: Ružica Šimunović, Marija Selak, Amela Frankl
Prijevod: Graham McMaster
Grafičko oblikovanje: Igor Kuduz

"Tako dakle otvaram priču o tri priče Amele Frankl. One su posredno vezane za traumu holokausta, vrte se oko pitanja sveza, riječima Giorgia Agambena, golog života i suverene moći. Umjetnica eksplicira da “ne proziva ni ne poziva na odgovornost”. I ja joj vjerujem. Ne zato jer slijepo prihvaćam njezinu tvrdnju nego jer me u to uvjerava način na koji je ispričala priče. Sada, kada su pred nama, nekako je jasno da njihovoj izvedbi mora da je – ne može biti nego zbog muke prevladavanja osude pojedinaca, društva i njegovih politika kao i mogućeg zaplitanja u nove optužbe – prethodilo vrijeme sumnji i kontrakcija misli, proces koji je zahtijevao dodirivanje šavova rana, beskrajna otvaranja identitetskih nabora i njihova cizeliranja… sve do smirivanja strasti, do mirnoće. Gotovo da bih je nazvala komemorativnom." iz teksta Ružice Šimunović

„Frankl u fokus svoga rada stavlja odnos pojedinca i zajednice, proučavajući ga na tri različite, ali komplementarne, razine skicirajući odgovor na pitanje koja je naša odgovornost u postupanju prema prošlosti. Prva, probuđujuća, razina Frankličina performansa pokušaj je objektivnog pristupa. Tu se Frankl bavi odnosom pojedinaca prema zajedničkoj povijesti. U drugoj, subjektivnoj, dimenziji, težište je na doživljavanju, a riječ je o mogućnosti uspostavljanja spone između zajednice i pojedinačne, u ovom slučaju vlastite, povijesti. Na koncu, sintetski, Frankličin je performans samoangažiran jer ona odlučuje preuzeti odgovornost za pričanje tuđe prošlosti, pokazujući što iz nje možemo naučiti.“ iz teksta Marije Selak

Amela Frankl (1963.) je multimedijalna umjetnica iz Zagreba. Autorica je i suizdavačica publikacije Što nosim (MeandarMedia, Zagreb 2017.) istoimenog projekta realiziranog u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb. Upličući u radove vlastite osobne priče i konkretne životne situacije, kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, naših privatnih i javnih života, spremnosti na suradnje te empatije kao društveno neophodne prakse.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/1129868577188163/ 

(D.H.F., 05.11.2018)

Tagovi: Amela Frankl