" />
predstava

'Buca di Sabbia' / 'Pješčanik' otvara sezonu riječke Talijanske drame za odrasle


vrijeme: 25.10.2018. 19,30 h
mjesto: Rijeka; Zajednica Talijana

U četvrtak, 25. listopada, u Zajednici Talijana u Rijeci, u 19,30 sati održat će se premijera predstave 'Buca di Sabbia' / 'Pješčanik'. Predstava će otvoriti sezonu Talijanske drame za odrasle koja će se odvijati pod sloganom Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano! / Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!, a druga je po redu premijera od pet predviđenih premijernih produkcije za ovu sezonu.

Tekst poljskog autora Michala Walczaka govori o odnosu dvoje djece dok se igraju u pješčaniku. Posebnost cijelog komada je, ne samo u riječima, već u glumcima, interpretima dviju uloga u komadu. Genijalnost komada se otkriva u trenutku shvaćanja da su djeca zapravo dvoje zrelih i odraslih glumaca, faktoru koji otvara tekst u drugoj nepisanoj dimenziji, odnosu između muškarca i žene od djetinjstva do senilnosti. Režiju potpisuje Jernej Kobal, mladi slovenski redatelj: "Ova predstava naš je pokušaj da odgovorimo na beskonačna pitanja koja proizlaze iz problema u odnosu između odraslih ljudi. Govori o vrlo specifičnom problemu, čak i ako se tekst učini gotovo djetinjastim".


Glumci na pozornici bit će Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu.


Glazbu potpisuje Varaždinac Pero Eldan, koji po prvi put radi s Talijanskom dramom, a vizualni segment, scenu i kostim, osmislila je Liberta Mišan, scenografkinja koja je već više puta surađivala na produkcijama riječkog HNK.


„Ovo je mali projekt", govori novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, "rađen s ciljem da bude mobilan te da tako može  posjetiti sve zajednice Talijana kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji".


Nakon premijere, repriza u Zajednici Talijana slijedi već sljedećeg dana u petak, 26. listopada u 19.30 sati.


Sljedećeg tjedna predstava će igrati u kazalištu u Bujama, 29. listopada s početkom u 19.30 sati, te u Zajednici Vodnjana, 30. listopada u 20.00 sati.


Uz premijeru će se održati i izložba autora plakata predstave, Riječanina tršćanskog podrijetla Nicole Facchinija , u Pomorskom i povijesnom muzeju. Otvorenje izložbe će biti u petak 26. listopada u 18 sati, a ostat će otvorena do petka, 9. studenog 2018.

 

(R.P.B., 23.10.2018)