" />
predstava

'Opna' Irme Omerzo premijerno u KUC-u Travno


vrijeme: 19.10.2018.
mjesto: Zagreb; Kulturni centar Travno, Božidara Magovca 17

Plesna predstava 'Opna' autorice i koreografkinje Irme Omerzo, koja se kroz ples bavi istraživanjem promjena u javnim prostorima, premijerno će biti prikazana u petak, 19. listopada, u Kulturnom centru Travno u Zagrebu.

"Opna je ples o prostoru između tijela, o granicama između svjetova, pogledima između odnosa. Opna je priča o promjenama u javnim prostorima, o brisanju herojskih narativa, izgradnji novih susreta, najlon koji se transformira, scenografija od zraka, topla sintetika, ples u titrajima, vibracija kontrabasa, dodir naježene kože, pokret na granici čujnosti. Opna je granica vidljivosti, borba za opstanak, hvatanje daha. Opna je ples triju tijela, nekoliko krajolika i jednog instrumenta", stoji u najavi.

 

Nastala po ideji i u koreografiji istaknute plesne umjetnice Irme Omerzo, i u dramaturškoj obradi Jasne Jasne Žmak, predstava "Opna" smješta publiku unutar prostora scenografije, dok se izvedba događa svuda oko nje.

 

Instalaciju su kreirali arhitekt Vanja Magić te svjetski poznati i cijenjeni umjetnički kolektiv Numen koji je za svoje radove na polju konceptualne umjetnosti, scenografije, industrijskog i prostornog dizajna višestruko nagrađen.

 

"Opna je šuštanje i grmljavina, sjećanje prvog dodira, napunjena praznina. Opna nosi memoriju svih prostora u kojima je boravila – jednog dućana, jednog podruma, jednog bivšeg marketa koji je prije bio muzejsko skladište, jednog bivšeg kina koje je nedavno postalo dvorana, jedne bivše tvornice koja je danas prostor kulture, jednog kulturnog centra, ili možda dva", dodaje se u najavi.

 

U predstavi sudjeluju plesne umjetnice Filipa Bavčević, Ema Crnić i Nastasja Štefanić. Za glazbu i izvedbu uživo zadužen je kontrabasist Roko Crnić, a svjetlo je oblikovao Nikša Mrkonjić

 

Predstava je nastala u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradskim uredom za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Kulturnim centrom Travno, Centrom za kulturu Trešnjevka CeKaTe i Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo. (Hina)

 

(R.P.B., 16.10.2018)