" />
izložba, predstava

Umjetnički paviljon: Predstava 'Ruka' uz izložbu o Bukovcu i Cabanelu


vrijeme: 15.10.2018. - 06.01.2019.
mjesto: Zagreb; Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22

U okviru aktualne velike izložbe Umjetničkog paviljona 'Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja' u ponedjeljak će se u tom reprezentativnom izložbenom prostoru premijerno izvesti predstava za djecu i mlade 'Ruka' koja, otkrivajući pozadinu nastanka istoimene Bukovčeve slike, govori o ustrajnosti, snazi volje i vjeri da je sve moguće.

 

Tijekom tri mjeseca trajanja izložbe, predstava, utemeljena na autobiografskoj knjizi Vlahe Bukovca "Moj život", posjetitelje vodi u Pariz druge polovice 19. stoljeća, na susret tada mladog Vlahe Bukovca i slavnog francuskog majstora Alexandre Cabanela.

 

Do svoje 22. godine Bukovac nije bio osobito uspješan, iz svih krajeva svijeta vraćao se sve neuspješniji, bilo zbog pada u utrobu broda kada je po uzoru na pretke htio biti moreplovac, ili godinama oslikavajući redne brojeve na vagonima vlakova u San Franciscu. Uvijek se iz svijeta vraćao u Dubrovnik  bez ijednog novčića u džepu.

 

Nakon brojnih pokušaja, a na nagovor tada u Dubrovniku uglednog Mede Pucića, dobrog poznavatelja umjetnosti, odlazi u Pariz po još jednu šansu – pokušati upisati prestižnu parišku  Likovnu akademiju u klasi slavnog Alexandera Cabanela.

 

Čim su se susreli, Cabanel ga je odbio jer mu je klasa popunjena, no uporni mladi slikar nije htio odustati i predložio profesoru da će mu donijeti jedan svoj rad, pa ako mu se svidi primit će kad kod sebe na studij.  To mu je i uspjelo, sa slikom "Ruka" koja je također predstavljena na izložbi u Umjetničkom paviljonu.

 

U ulozi Vlahe Bukovca nastupa Frano Mašković, predstavu režira Petra Radin (Kazalište Tvornica lutaka), a izvodi se u Umjetničkom paviljonu, koji za ovu prigodu postaje improvizirano kazalište.

 

Djeca će sjediti na prostirkama – naspram slika dvaju likovnih genija te uz originalnu glazbu priznatog hrvatskog autora Mateja Meštrovića, scenografiju akademskog slikara Marija Miškovića, kostime Đurđice Vorkapić i igre svjetla akademskog dizajnera Svena Čustovića. Spojem boje, zvuka i glumačkog izričaja sudjelovat će u izvanvremenskom putovanju te, tako, doživjeti nevjerojatno iskustvo, ističe se u najavi predstave.

 

Na tragu povijesnog susreta dvojice velikih umjetnika predstava govori i o Umjetničkom paviljonu te omogućuje "putovanje vremenskim strojem više od 120 godina unazad", uprizorujući priču rađanja velikog umjetničkog djela, koje je neposredno povezano i s Umjetničkim paviljonom, najstarijim izložbenim prostorom na jugoistoku Europe.

 

Predstava traje 35 minuta nakon čega se razgledava izložba, izvodit će se svaki ponedjeljak do zatvaranja izložbe 6. siječnja u četiri termina - 10 sati, 11 i 30, 15 i 30  i 18 sati.

 

Izložba "Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja” retrospektivni je pregled Bukovčevog djela s više od 140 slika, a  prvi put u Hrvatskoj i susjednim zemljama predstavljaju se radovi njegova pariškog profesora, istaknutog francuskog umjetnika 19. stoljeća.

 

Autori izložbe su povjesničar umjetnosti Igor Zidić, ponajbolji poznavatelj Bukovčeva opusa i povjesničar umjetnosti Michel Hilaire, direktor partnera izložbe, Muzeja Fabre, stručnjak za opus Alexandera Cabanela.

 

Tijekom izložbe, kojom se obilježava 120. obljetnica osnutka Umjetničkog paviljona, održat će se bogati popratni program, sa stručnim predavanjima, projekcijama dokumentarnih filmova, koncertima. (Hina)

 

(R.P.B., 15.10.2018)