" />
predstava

Ubojita komedija '39 stepenica' na sceni Jazz&Cabaret kluba Kontesa


vrijeme: 11.10.2018. - 12.10.2018.
mjesto: Zagreb; Jazz&Cabaret klub Kontesa

Čak pet premijera i deset repriza obilježit će 68. sezonu Kazalište Komedija, koja će zbog renoviranja gledališta i radova koji su još uvijek u tijeku, započeti na sceni Jazz&Cabaret kluba Kontesa melodramatskom pričom '39 stepenica' u režiji Marka Jurage. Premijerne nas izvedbe očekuju 11. i 12. listopada 2018.

 

Ubojita komedija koju je prema romanu Johna Buchana za film adaptirao Alfred Hitchkock, zaigrat će na novoj Komedijinoj „noćnoj“ sceni.


Godine 1935. Alfred Hitchcock snimio je film “39 stepenica” koji je postigao veliki uspjeh i postao kultni triler noir-filma. Patrick Barlow adaptirao je filmski scenarij za samo četiri glumca, te je tako izvorno špijunski triler s mnoštvom romantike i strasti pretvorio u duhovitu igru s naglaskom na komičnim situacijama, farsi i parodiji koja se postiže prvenstveno kazališnim sredstvima i iznimnom glumačkom vještinom. Adaptacija prošlostoljetnog filmskog klasika postala je jednom od najuspješnijih dramskih predstava posljednjih deset godina na Broadwayu, a postigla je izuzetan uspjeh i na londonskom West Endu. Kuriozitet ove predstave je da samo jedan glumac tumači jedan lik – “junaka”, Richarda Hannayja kojeg će interpretirati Goran Malus. Jedina glumica u predstavi – Jasna Palić Picukarić – tumači tri “heroine”, a Saša Buneta i Davor Svedružić tumače čak skoro 30 likova, u pojedinim scenama i po tri istovremeno. Upravo u toj igri i duhovitim komentarima noir-žanra ova triler – komedija postaje urnebesna zabava – ubojita komedija.


A osim 39 stepenica, omiljeno zagrebačko kazalište ove će sezone obilježiti još četiri premijere. Prva na rasporedu, kojom će i službeno biti otvorena obnovljena kazališna dvorana, je komedija Tulum u samostanu Michaela Wynnea, a priča o neobičnoj novogodišnjoj zabavi u ukletom samostanu u režiji Ive Bukvić  na rasporedu je krajem studenog. Zoran Mužić zadužen je za režiju komedije Legenda o svetom Muhli autora Mate Matešića čija nas premijera očekuje u veljači 2019. godine, a vodi nas u srednjovjekovnu Imotsku krajinu te spaja fantastiku, religiju i grotesku. U proljeće se sprema i prava glazbena poslastica - premijera rock opere Jesus Christ Superstar, autora Tima Ricea i Andrewa Lloyda Webbera te u režiji Damira Lončara. Na rasporedu je u ožujku, a govori o posljednjih sedam dana života Isusa iz Nazareta. Posljednja ovosezonska premijera je komedija Zaljubljeni Shakespeare autora Marca Normana, Toma Stopparda, Leea Halla I Paddy Cunneen, a bit će postavljena u svibnju, u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu u režiji Stanislava Slovaka. Predstava prikazuje ljubavnu aferu čuvenog dramskog pisca u vrijeme kada je pisao Romea i Juliju. Iako izmišljena, priča obiluje brojnim referencama na mnoge Shakespearove drame, a nekoliko je likova utemeljeno na njegovim stvarnim suvremenicima.


Sezona 2018./19. predstavlja i nekoliko repriza pa će na kazališnim daskama ponovno zaigrati mjuzikli Mamma Mia! Bennyja Anderssona i Bjorna Ulvaeusa, Aida Tima Ricea i Eltona Johna i Jalta, Jalta Milana Grgića i Alfija Kabilja, komedije Revizor Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Opet on Timura Vermesa, Čisto ludilo Paula Portnera i Nije bila peta, bila je deveta Alda Nicolaia te glazbeni krimić Faraon iz Ilice je mrtav Milane Vuković Runjić. Ponovno ćemo gledati i operetu Kneginja Čardaša, a u suradnji s Ansamblom narodnih plesova i pjesama “LADO“ sprema se i veselo božićno prikazanje Narodil se mladi kralj autora Vida Baloga i Tomislava Uhlika.

               

Budući da u kazalištu “Komedija” traju radovi na obnovi gledališta, prva nas premijera i početak kazališne sezone očekuje krajem studenog. Obavijest o točnom datumu početka, kao i o početku prodaje ulaznica za predstave, saznat će se u narednim danima, a sve ostale informacije dostupne su na službenoj internetskoj stranici, Facebook stranici te Instagram profilu.

(R.P.B., 10.10.2018)