" />
festival

Prvo izdanje Festivala poljskih filmova Visla u Zagrebu


vrijeme: 16.10.2018. - 20.10.2018.
mjesto: Zagreb

Filmom 'Eskadrila 303. Istinita priča' Denisa Delića, redatelja rođenog u Zagrebu, u utorak, 16. listopada u zagrebačkom kinu Grič otvara se prvo izdanje Festivala poljskih filmova Visla.

 

Delićev film, utemeljen na knjizi Arkadyja Fiedlera, prikazuje grupu poljskih pilota koji su sudjelovali u obrani Engleske od njemačkih zračnih napada za vrijeme Drugog svjetskog rata, a iako su najprije bili potcijenjivani ismijavani ušli su u legendu, te u okviru Kraljevskih zračnih snaga Velike Britanije (RAF) postali  elitna postrojba.

 

Među filmovima deset filmova odabranih za festival, koji će trajati do 20. listopada, su i dva uratka Lukasza Palkowskog, najavili su iz Veleposlanstva Republike Poljske u Republici Hrvatskoj.

 

Njegov film "Bogovi" životna je priča izvanrednog kardiokirurga Zbigniewa Relige i prve u Poljskoj transplantacije srca. "Kirurg, buntovnik, vizionar i genije, koji je za spašavanje ljudskog života bio spreman prevladati sve moguće prepreke, pa čak i izazvati Boga – takvog Religu upamtili su njegovi bliski i suradnici, te će ga takvog moći vidjeti i gledatelji", napominje se u najavi.

 

U drugom filmu, "Najbolji", Palkowski je odao počast sportašu koji je oduševio svijet, a u Poljskoj je do danas ostao gotovo nepoznat. "Fascinantna priča, puna strahovitog sportskog napora, spektakularnih padova i gotovo nevjerojatnih uspjeha inspirirana je životom Jerzyja Górskog, koji je završio utrku smrti te je postavio svjetski rekord na svjetskom prvenstvu u triatlonu", dodaje se.


Prikazat će se i dugometražni prvijenac Jana P. Matuszynskog "Posljednja obitelj" o 28 godina života u Varšavi poljskog nadrealističkog slikara Zdzislava Beksinskog. Crnohumorna je to priča o snažnim obiteljskim vezama i skupini autsajdera koji žive u svom specifičnom svijetu, kao i o sukobu snova i kreativne osjetljivosti sa stvarnošću.

 

Film "Umjetnost ljubavi" Marie Sadowske prikazuje stvaranje istoimene knjige Michaline Wislocke koja je promijenila mnogo toga u Poljskoj - govori o seksualnoj revoluciji u verziji nekadašnje komunističke države i njezinoj autorici, poznatoj ginekologinji koja se godinam borila protiv konzervativnih običaja i cenzure.

 

U programu je i višestruko nagrađivana drama "Želim živjeti" Macieja Pieprzyce, inspirirana istinitim događajima o čovjeku s posebnim potrebama Mateuszu, koji unatoč teškoćama u komunikaciji s vanjskim svijetom i brojnim nedaćama dokazuje što sve može ostvariti snaga ljudskog duha.

 

Bit će tu i filmovi "Preokret" Borisa Lankosza, ocijenjen kao djelo "odabrane stilistike, suptilne ironije" koje spaja zanimljivo ispripovjedane priče s originalnim oblikom filma, te "Tvoj Vincent" Dorote Kobiele i Hugha Welchmana, dugometražna slikarska animacija.

 

Potonji se sastoji od 65 tisuća ručno naslikanih slika. U projektu je sudjelovalo 125 profesionalnih slikara iz cijeloga svijeta koji su oživjeli vipe od stotinu slika Vincenta van Gogha i tako prenijeli priču života i smrti jednog od najpoznatijih svjetskih slikara.

 

U okviru festivala prikazat će se i  romantična komedija "Planet samaca" u režiji Mitje Okorna o mladoj djevojci koja odluči sudjelovati u reality showu kako bi razotkrila pravo lice muškaraca koji flertuju na mreži i ismijavaju naivnost žena.

 

Za najmlađe je rezerviran obiteljsko-pustolovni film Marte Karwowske "Nevolje", opisan kao "uzbudljiva i avanturistička priča o snazi istinskog prijateljstva koja će potaknuti mlade ljubitelje kina bez obzira na zemlju njihova prebivališta".

 

Ulaz za sve festivalske projekcije u Zagrebu, uključivši svečano otvorenje, su besplatni.

 

Ovogodišnji Festival poljskih filmova Visla počeo je svoju 'svjetsku turneju' u travnju u Osijeku, nastavio u rujnu u Splitu, a do studenog će otići još u Uzbekistan, Tadžikistan, Rusiju, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Srbiju. (Hina)

 

(R.P.B., 10.10.2018)