Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna virtualna izložba: 'Telephone'

Gotovo tisuću umjetnika iz cijeloga svijeta, među kojima i nekoliko hrvatskih, predstavlja virtualnu izložbu globalne igre 'Telephone', koja se otvara 10. travnja 2021., na stranici https://phonebook.gallery/.
vrijeme: 10.04.2021.
url: https://phonebook.gallery/

O projektu:

Više od 950 umjetnika raznih disciplina iz 70 država je u igri TELEPHONE prenijelo jednu poruku od umjetničkog rada do umjetničkog rada, čime se ona mogla preobraziti u poeziju, pa u slikarstvo, pa u film, pa u ples, dok je tako proputovala 7177703 kilometara među 489 gradova. Stotine ovih originalnih, međusobno povezanih radova će po prvi put biti prezentirana javnosti u interaktivnoj virtualnoj izložbi u subotu, 10. travnja 2021., u 15 sati, po srednjoeuropskom vremenu na web stranici https://phonebook.gallery/.

Izvornu poruku poznaju tek nekolicina članova interne ekipe, dok su sudjelovajući umjetnici upoznati tek s onim radom koji je prethodio njihovom, ne znajući kako je potom njihov rad preveden. Sudjelovajući umjetnici sežu od dobitnika Guggenheimove stipendije do umjetnika u usponu, od srednjoškolskih učenika do starijih umjetnika te dobitnika Pulitzerove nagrade i Oscara.

TELEPHONE se može promatrati s jedne strane kao prezentaciju gotovo tisuće novonastalih umjetničkih radova kao i izložbu jednog jedinstvenog rada mnoštva ljudi diljem svijeta. U konačnici će se raditi o najvećem zbiru ekfrazične umjetničke razmjene u povijesti. Ekfraza je proces prijevoda jedne umjetničke forme u drugu, što nam pomaže shvatiti sve oblike umjesnosti kao i neurološke procese tijekom prijevoda, te kako se neka informacija prenosi s osobe na osobu. Druga polovica igre koristi sintezu, što nam omogućava proučavati kako umjetnici kombiniraju nekoliko simultanih utjecaja.

Ovu igru se prvi put igralo u manjem obujmu 2015. godine, tada još bez nove igre u vidiku. No pogoršanje pandemije u SAD-u u ožujku 2020. je predstavljalo pravo vrijeme za novi početak. TELEPHONE ne zahtijeva fizički kontakt za intimno povezivanje pojedinih osoba u izolaciji, angažirajući se direktno s umjetnicima u teško pogođenim zemljama usred širenja globalne krize, tako da će u narednim desetljećima ova izložba služiti i kao vremenska kapsula trenutnog hvatanja u koštac s krizom.

Umjetnici (iz Hrvatske: Marija Kondres, Iris Poljan, Ivana Režek, Dario Pejić).

Izvor: https://phonebook.gallery/