koncert

Zadnji ovosezonski koncert iz ciklusa 'Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale'


vrijeme: 07.10.2018.
mjesto: Zagrebačka katedrala

U nedjelju, 7. listopada 2018., u Zagrebačkoj katedrali u sklopu ciklusa 'Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale' u 16.45 sati nastupit će orguljašica iz Beča - Renate Sperger.  

Program:

J. S. Bach: Praeludium in d, BWV 539

Max Reger: 2. Sonata, op 60:
                   1) Improvisation

César Franck: Fantaisie A-Dur

Max Reger: Toccata und Fuge d-Moll op. 59

Ovim koncertom zatvara se VII. sezona koncertnog ciklusa.

Renate Sperger, rođena u Bregenzu, studirala je na Bečkom glazbenom sveučilištu Orgulje i crkvenu glazbu s profesorom M. Radulescu, čembalo i glasovir s profesorom G. Murray. Nakon diplome s najboljim ocjenama, dobila je nagrade na Međunarodnom natjecanju Bach na Romain-Motieru i Paulu Hofhaimer-Wettbewerbu u Innsbrucku. Dugi niz godina Renate Sperger svira kao solist i komorni umjetnik na festivalima diljem Europe. Predaje na bečkom Diecezanskom konzervatoriju za crkvenu glazbu a kao crkveni glazbenik svira u crkvi Sv. Petra crkvi i Sv. Floriana u Beču. Napisala je članak o orguljskoj glazbi Johannesa Brahmsa, vodila je Međunarodne ljetne seminare u Kitzbühelu dugi niz godina, a sada podučava na Sommerakademie Maria Dreieichen.
Renate Sperger snimila je dva CD-ova pod nazivom "Orgulje u Austriji" i  "Orgelkosmos" na vrijednim orguljama diljem Austrije sa skladbama rijetko izvođenih skladatelja kao što su Karl Schiske ili Thomas Daniel Schlee.

 

(D.H.F., 05.10.2018)

Tagovi: Renata Sperger