izložba

Predstavljanje grafičke mape i izložbe Josipa Butkovića


vrijeme: 10.10.2018. - 31.10.2018.
mjesto: Zagreb, Kabinet grafike HAZU

Predstavljanje 15. grafičke mape u ediciji Argola - Josip Butković: 'Dvorišta' i otvorenje istoimene izložbe grafika održat će se u srijedu, 10. listopada 2018. u 13 sati u Kabinetu grafike HAZU u Zagrebu.
 
Na predstavljanju će govoriti: Vesna Kedmenec Križić, muzejska savjetnica; Ana Petković Basletić, kustosica, red. prof. art. Josip Butković, umjetnik.

Josip Butković, upečatljiva umjetnička osobnost i vrsni poznavaoc grafičkog umijeća, već je dugi niz godina u vrhu hrvatske suvremene umjetnosti. Zbog novog i nesvakidašnjeg pristupa promišljanju i oblikovanju grafičkog lista, s pravom nosi naziv istraživača i inovatora u polju umjetničke grafike.

Umjetnik svoje djelo – zarana obilježeno redukcijom izraza te naglašenom metjerskom virtuoznošću – preobražava u megaprojekt u kojem život i umjetnost surađuju. Ciklus Dvorišta, realiziran u velikom formatu i razrađivan zadnjih petnaest godina, otvoren je projekt u trajnom nastajanju. Umjetnik kroz suradnju sa životinjama - čija se kretanje upisuju u ploču i postaje osnova grafičkog otiska,  propituje egzistencijalističku premisu ostavljanja traga kao iskaza vlastitog postojanja. Nakon dvorišta nastalih u neposrednom kućnom okolišu, uslijedio je iskorak u šumu, u dvorište divljih životinja. Toj drugoj, šumskoj etapi grafičkog projekta pripada i niz pojedinačnih grafičkih listova izloženih u Kabinetu grafike HAZU. Uz novonastale pojedinačne radove predstavljaju se i listovi manjeg formata posebno oblikovanih za grafičku mapu Dvorišta iz edicije Argola.

Istražujući događaj, sižejnim poigravanjem srednjovjekovnom metaforom šume kao mjestom spoznaje, procesualnim strategijama slučajnosti i aproprijacije te doradama matrica, umjetnik bilježi život kao defragmentiranu pojavnost heraklitovskog predznaka stalne promjene, promjene u kojoj se sve mijenja i ništa se ne mijenja. U toj varijabilnoj igri prirode i umjetnosti trajno odjekuje eho živog traga efemernosti postojanja.

Ana Petković Basletić i Vesna Kedmenec Križić

Izložba je otvorena od 10. do 31. listopada radnim danom od 10 do 16 sati.
 

(D.H.F., 05.10.2018)

Tagovi: josip butković