Preskočite na glavni sadržaj

Književni petak: Društveno angažirane izvedbene prakse

Tribina Književnog petka na temu Društveno angažirane izvedbene prakse, održat će se 12. ožujka, u čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice, s početkom u 20 sati, uz prijenos na Facebooku Književnog petka.
vrijeme: 12.03.2021.
url: http://www.facebook.com/knjizevnipetak

Društveno angažirana izvedba uglavnom se percipira kao vrsta izvedbe koja problematizira važne društvene teme i/ili političke pojave nastojeći senzibilizirati javnost i izazvati društvenu reakciju. Dominantno shvaćanje angažirane izvedbe podrazumijeva klasično strukturirane dramske predstave realizirane u okviru kazališnih institucija, uz sudjelovanje profesionalaca i profesionalki.

No onkraj i izvan kazališnih institucija u Hrvatskoj se već desetljećima razvijaju drugačije vrste nešto manje vidljivih angažiranih praksi, koje teatrologija naziva primijenjenim kazalištem, kao i u javnosti još manje prisutne prakse inkluzije u suvremenom plesu. Riječ je o pristupima u kojima skupine koje su pogođene nekom društvenom nepravdom ili su iz nekih drugih razloga ranjive zauzimaju aktivnu ulogu u stvaralaštvu, dok se izvedba i kazalište koriste kao metode za ostvarivanje konkretnih društvenih ciljeva. Institucionalno angažirano kazalište, primijenjeno kazalište i angažirane plesne prakse spaja nastojanje da izazovu društvene promjene te tendencija da djeluju u političkom polju, bilo da artikuliraju politički relevantne probleme ili interveniraju u područja u kojima su institucije zakazale.

Koji su potencijali, a koja ograničenja ovih pristupa? Može li se izvedbom postići inkluzija marginaliziranih skupina? Koji su izazovi estetske naravi pred kojim se angažirano kazalište i ples nalaze? To su neka od pitanja o kojima će razgovarati kazališni redatelj Mario Kovač, povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić te plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. (L. P.)

Urednik i voditelj: Lujo Parežanin

Tribina je nastala u suradnji portala Kulturpunkt.hr i Književnog petka. 

Prijave za dolazak u knjižnicu na: https://docs.google.com/forms/d/1p5lf_zslwznOZ1m4U3V1rYd3H8TKuGiEoc_CUSYQ2XM/edit?gxids=7628 do 11. ožujka ili do popunjenja mjesta.
Događaj će se istovremeno emitirati na Facebooku Književnog petka, dok će se snimka na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba postaviti naknadno.
Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim preporukama.

www.facebook.com/knjizevnipetak
www.instagram.com/knjizevni.petak/?hl=hr