najave

Peta Noć hrvatskog filma i novih medija u šest hrvatskih gradova i pet država


vrijeme: 06.10.2018.

Noć hrvatskog filma i novih medija, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje. Maraton hrvatskog filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova i ukupno pet država. Ulaz na sve projekcije je besplatan!
 

Peto izdanje manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku, ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

 

U samo jednoj večeri, gledatelji će uživati u pomno izabranim uradcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija (Trip, Na plaži) i recentnog animiranog filma (Biciklisti, Bobo), te dokumentarnih filmova koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do kratkih i dugometražnih igranih filmova.

 

Petu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati otvoriti koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Novinara, Servantesa iz Malog Mista, Balthazara, Ne daj se Floki  i drugi. Program svečanog otvorenja vodit će filmska i kazališna glumica Nela Kocsis.
 

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl - selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

 

Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio dokumentaranih filmova posvećen upravo poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima kao što su Dušan Vukotić, Zlatko Bourek, Boris Bućan, Leo Junek, Stanislav Bavčević, Vojin Bakić, Tom Gotovac i Ivan Kožarić, s time da će upravo dokumentarac Dušan Vukotić – hrvatski oskarovac redatelja Silvija Petranovića doživjeti svjetsku premijeru.

 

Posjetitelji noći hrvatskog filma uživat će u velikom izboru domaćih filmova – od festivalaca i dobitnika raznih filmskih nagrada do gradskih premijera, a i ove godine poseban prostor je osiguran za mlade autore i kratki igrani film. 

 

Tu je debitantski uradak Karle Lulić, U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga, premijerno prikazanog 2018. u Los Angelesu. Prikazat će se i filmovi Točka, zarez redatelja Gorana Ribarića te Pohanci redatelja Ivana Mokrovića sa Slavicom Jukić koja je za ulogu  bake Ljubice koja ostaje sama u svome malenome stanu nakon što njena jedina unuka odlazi k ocu u Ameriku, nagrađena na filmskom festivalu u Kolkati.

 

Na programu slijedi Napad na Narodnu banku u Rijeci redatelja Mladena Jurana, kratki igrani film koji je remake prvog igranog filma snimljenog na tlu Hrvatske iz 1909. godine, a koji je nakon prvih emitiranja ubrzo u potpunosti izgubljen. Priča izgubljenog originala temelji se na istinitom događaju, pljački banke koja se dogodila u središtu Rijeke 1909. godine. Pljačku su izvela dvojica mladih Rusa, a u njoj je poginuo poslovođa banke.

 

Ulaz na sva događanja u sklopu manifestacije je besplatan. Više detalja o programu možete pronaći na službenoj stranici manifestacije.

 

Izvor: HAVC
  

(R.P.B., 04.10.2018)

Tagovi: noć filma