Preskočite na glavni sadržaj

Gabriel Jurkić: 'Umjetnik – crta – posvećenje'

Muzej grada Kaštela predstavlja izložbu 'Umjetnik – crta – posvećenje' koja prikazuje dio fundusa zbirke od oko 6000 crteža, studija i skica Gabriela Jurkića iz Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno.
vrijeme: 04.03.2021.
mjesto: Kaštel Lukšić, kaštel Vitturi, Muzej grada Kaštela
url: http://www.muzej-grada-kastela.hr/

„Djelo jednog umjetnika nastaje i raste unutar svoga razvojnog kontinuiteta kao stablo iz korijena. Djelo živi vlastiti život koji je sastavni dio najintimnijeg duhovnog bitka i stvaralačkog impetusa umjetnikove ličnosti, ono postoji i opstaje neovisno o tome je li i koliko je javno priznato i poznato, tj. uključeno u opće razvojne tokove umjetnosti.“  
Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno u svome fundusu čuva svakodnevne zabilješke Gabriela Jurkića, jednog od osebujnijih predstavnika simbolizma, kasne secesije i postimpresionizma u slikarstvu Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Jurkićeve studije i skice sačuvane su i svjedoče predanom i neiscrpnom istraživanju samozatajnog umjetnika, uglavnom poznatog po svojim impresijama prirodnih fenomena. U umjetničkoj zbirci na Gorici pohranjeno je oko 6000 crteža, skica i krokija. Na izložbi Umjetnik – crta - posvećenje iz 2007. godine predstavljen je samo mali dio toga crtačkog opusa. Crteži svjedoče o predanoj ljubavi i radu, posvećenju, o neiscrpnoj želji da se uhvati jedan trenutak, trenutak postojanja. Oni su predlošci, osnova za sva njegova umjetnička djela. Prikazuju tijek od početne idejne iskre i umjetnikove igre sve do konačne realizacije djela. Ovako veliki broj skica i zabilješki svjedoči o svakodnevnoj vježbi i nastojanju da se materija usvoji. Crtački opus Gabriela Jurkića temeljna je podloga njegova slikarstva a ujedno je znatno slobodniji i ekspresivniji segment njegova stvaralačkoga opusa.
Otkriće ove iznimne količine likovnog materijala te susret s već požutjelim listovima koje  je načeo zub vremena trenutak je ushićenja za svakog kustosa. Upravo ove zabilješke otkrivaju fragmente s poznatih umjetnikovih djela. Osobne slikareve zabilješke uvode promatrača ne samo u proces nastanka umjetničkog djela nego i u njegov radni kredo i njegovu osobnost. Pojedini crteži mogu se percipirati kao samostalna cjelina i neprocjenljivi su. Skice umrljane  bojom, presavijene ljudskom rukom i nagrizene vremenom ponekad su ekspresivnije i toplije od pojedinog završnog djela. One su „korijen“. (...)
- iz teksta Željke Markov

https://www.facebook.com/MuzejGradaKastela/