Preskočite na glavni sadržaj

HKD donosi dvije predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti

Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima krajem ožujka nudi jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, donosi predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koje će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala...
vrijeme: 27.03.2021.
mjesto: HKD, Rijeka
url: https://hkd-rijeka.hr/

Riječ je o plesnim predstavama Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter u subotu 27.3. u 18 i 20 sati i The Lion's Den čeških plesačica Sabine Bočkove i Johane Pockove u ponedjeljak 29.3. u 18 i 20 sati. Obje su predstave snimljene u sklopu projekta Springback Ringside plesne mreže Aerowaves čiji je član i HKD, a dio ove pionirske VR ekipe bila je i riječka firma Pilot Media koja odrađuje snimanje i postprodukciju za Aerowaves.
Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci,  Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda dvije od Springback Ringside predstava.
 
Inspirirana plesom vještica Mary Wigman, remek-djelom neobičnosti kako ga je nazvala Judith MacKrell, Joy Alpuerto Ritter u predstavi Babae ispituje naslijeđene plesne rječnike kako bi utjelovila svoj vlastiti lik vještice. Spajajući svoje korijene u filipinskom narodnom i klasičnom plesu s pokretima hip-hopa i voguinga, ona preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. Babae, što na tagaloškom (filipinskom jeziku) znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.
 
U elektrizirajućem duetu The Lion’s Den Sabina Bočková i Johana Pocková pomiču granice između zabave i perverznosti. Uz živu atmosferičnu glazbu Lukáša Palána, ove dvije izvođačice utjelovljuju žestoku lepezu kulturalnih ličnosti i referenci preuzetih iz masovnih medija. Od manipuliranja publikom do samo-manipulacije, one se s uloge vođa prebacuju na žrtve. The Lion's Den, koja je započela kao performativno istraživanje medija i manipulativnih moći političkog populizma, postala je emocionalno nabijena predstava. Poigravajući se smislom sa sudioništvom publike, Bočková i Pocková upadaju u simboličnu lavlju jazbinu, otvarajući ponor neizvjesnosti.
Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.
Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstava na blagajni HKD-a.