izložba

Izvan vidljivog: javna plastika Vere Dajht-Kralj


vrijeme: 03.10.2018. - 31.10.2018.
mjesto: Zagreb, Hrvatski muzej arhitekture HAZU

Izložba 'Izvan vidljivog: javna plastika Vere Dajht-Kralj' otvara se 3. listopada u 18 sati u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU, te ostaje otvorena do 31. listopada. Promocija istoimene monografije održat će se 24. listopada u 18 sati u prostoru izložbe.

Izložba „Izvan vidljivog: javna plastika Vere Dajht-Kralj" bavi se skulpturom u javnom prostoru kiparice Dajht-Kralj, što predstavlja dosad najmanje istraženi dio njena opusa koji obuhvaća dvadesetak skulptura, bista, reljefa i spomeničkih obilježja, te više od trideset natječajnih projekata za javnu plastiku većinom na području Hrvatske, ali i Makedonije, Slovenije, Srbije, Kanade, Demokratske Republike Kongo i Švicarske. Na izložbi su uz izvedene skulpture zastupljeni brojni nerealizirani natječajni projekti i prijedlozi koji se po prvi puta prezentiraju javnosti i koji obuhvaćaju vremenski raspon od 1954. do 2008. godine. Idejne skice, crteži, makete, natječajni projekti, skulpture i pjesme ilustriraju idejni razvoj kiparičinih vizualnih i konceptualnih istraživanja te su prezentirani kao važan dio samog procesa rada na projektima skulpture u javnome prostoru. Izložba je podijeljena na tematske cjeline koje obuhvaćaju odnos skulpture i prostora, komunikaciju s prolaznikom, propitivanje modusa reprezentacije ljudske figure, ritam i boju, metamorfoze oblika te suradnju s arhitekticama i arhitektima na zajedničkim projektima.

Izložba predstavlja završnu fazu višegodišnjeg istraživačkog rada te je dio šireg projekta arhivske i digitalne obrade, konzervacije i restauracije Zbirke Vere Dajht-Kralj, koja je preventivno zaštićena kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Cilj je projekta, koji se provodi u okviru Živog Ateljea DK i u kojem sudjeluje tim stručnjaka i studenata povijesti umjetnosti, muzeologije i restauracije, sačuvati ostavštinu od propadanja i učiniti je vidljivom i trajno dostupnom široj publici.

Izložbu je u cijelosti organizirala udruga, uspostavivši obrazac koji mogu slijediti druge zbirke ovakvog tipa. Mladi ljudi, kustosi, dizajneri, voditelji galerije, umjetnici i drugi entuzijasti okosnica su udruge Živi Atelje DK.

Izložbom se ne predstavljaju samo rješenja za monumentalnu skulpturu, već ilustrira razvoj ideje i načine na koji kreativni misaoni proces funkcionira unutar različitih umjetničkih medija.

Stručno vodstvo predviđeno je za subotu 27. listopada od 11 sati.  

Autorica izložbe i monografije: Ana Kršinić-Lozica

https://www.facebook.com/events/2186228625035034/(D.H.F., 02.10.2018)