projekcija

Projekcija dokumentarnog filma 'Puskás Hungary' u 'Tuškancu'


vrijeme: 03.10.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Mađarski institut u Zagrebu najavljuje projekciju dokumentarnog filma 'Puskás Hungary' o najslavnijem mađarskom nogometašu u srijedu, 3. listopada, u 19 sati, u Kinu Tuškanac. Biografiju Ferenca Puskása, kapetana Zlatne momčadi režirao je istaknuti mađarski redatelj dokumentarnih filmova Tamás Almási, a film je osvojio brojne nagrade na mađarskim i međunarodnim festivalima. Film se prikazuje s hrvatskim titlovima!
 

Životna priča Ferenca Puskása, jedne od najvećih legendi svjetskog nogometa. Nakon sovjetskog gušenja mađarske revolucije veliki je igrač postao nepoželjna osoba u vlastitoj zemlji. Narednih desetljaća putuje svijetom, svugdje osvajajući nagrade i postižući vrhunske rezultate.

Ambiciozan dokumentarac koji na pregledan način prikazuje fascinantnu životnu priču nogometne legende. Sačinjen od rijetkog arhivskog materijala, s cijelim niza intervjua s relevantnim svjedocima vremena, od Puskásevih poznanika, članova obitelji do kolega, poput di Stefana, Peléa, Beckenbauera ili Alexa Fergusona, film nam nudi portret talentiranog sportaša i čovjeka od integriteta koji živi u politički iznimno nestabilnom vremenu. Osim u uzbudljivim crtama oslikanog sportskog konteksta koja bi se trebao svidjeti svim ljubiteljima nogometa, film efektno predstavlja i političko-društvenu dimenziju Puskáseva života. Posebno ga obilježavaju arhivske snimke s nogometnih terena, a za nas je pogotovo zanimljivo što možemo vidjeti i kako u finalu Olimpijskih igara 1952. Vladimir Beara, veliki golman Hajduka i jugoslavenske reprezentacije, brani jedanaesterac velikom Puskásu. Brojne prepričane anegdote pak oslikavaju igrača kao dobrohotnog čovjeka od krvi i mesa, kojemu je uživanje u životu veći dio karijere išlo upareno sa sportskim uspjesima. Ta intimnost daje dodatni sloj jednoj fascinantnoj ličnosti, ali i vrijednost samom dokumentarcu.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni kina po cijeni od 20 kuna, za članove Filmskih programa cijena je 10 kuna.


(R.P.B., 01.10.2018)