Preskočite na glavni sadržaj

SF serije temat novog Hrvatskog filmskog ljetopisa

Objavljen je novi broj Hrvatskog filmskog ljetopisa (104), koji otvara temat o znanstvenofantastičnim serijama.
vrijeme: 03.03.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hfs.hr

Ante Jerić autor je opširnog eseja o naracijama straha u postkapitalističkoj budućnosti "Zvjezdanih staza", Mislav Živković analizira žanrovske mehanizme i ljubavni diskurs dviju epizoda "Crnog zrcala", a Goran Pećanac istražuje izvore i tipove moći u seriji "Čuvari", koristeći pritom teorijske modele Michela Foucaulta i psihoanalize.
 
Temat posvećen animaciji donosi osvrt Hane Sirovice na Animafest 2020, sažetke znanstvenog skupa Animafest Scanner VII te osvrt kustosice i kritičarke Luje Šimunović na izazove izložbe o Zagreb filmu održane u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.
 
Ljetopis je uvrstio i osobni zapis Dragana Juraka o ponovnim gledanjima filma "Titanic", esej Igora Jurilja o pandemijskom fenomenu dokumentarnog serijala "Kralj tigrova", te osvrt Nike Petković na projekciju nedavno restauriranih filmova Tatjane Ivančić, pionirke ženskog stvaralaštva u hrvatskom amaterskom i eksperimentalnom filmu.
 
Opširno je popraćen 67. pulski filmski festival te 29. dane hrvatskog filma, a donosi i osvrte na recentna izdanja 25 FPS-a i beogradskog festivala dokumentarnog filma Beldocs.
 
U ovom su broju, koji ima 187 stranica, predstavljene su i publikacije, među ostalima i knjiga o povijesti hrvatske konceptualne umjetnosti te fotomonografija o boravku Orsona Wellesa na Hvaru.
 
Projekt izdavanja filmološkog časopisa Hrvatski filmski ljetopis bio je zajednički pothvat Hrvatske kinoteke pri Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskog društva filmskih kritičara i Filmoteke 16 iz Zagreba, a danas je izdanje Hrvatskog filmskog saveza. (Hina)