Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Sonje Delimar 'Biti ili ne biti (svoja)'

Zbirku pjesama književnice Sonje Delimar 'Biti ili ne biti (svoja) - Poetski dijalozi s hrvatskim autorima' objavila je Matica hrvatska.
vrijeme: 02.03.2021.
url: https://www.matica.hr/

Autor pogovora Davor Šalat ističe kako Sonja Delimar svoju zbirku pjesama zasniva na zanimljivome konceptu poetskih dijaloga s hrvatskim autori­ma od amblematičnoga Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, sve do najmlađih književnika.
 
Ocjenjuje kako bi upravo dijalog mogao biti i ključna riječ autori­čine poetike u ovoj knjizi. Komunikacija se najčešće zbiva u dijalogu, makar taj dijalog može podrazumijevati i razgovor koji lirski subjekt ima sa samim sobom, napominje Šalat i dodaje kako se komunikacija, odnosno dijalog u toj poeziji događa doslovno sa svim što autorica uopće može čulno ili inteligibilno percipirati.
 
Dijalog je to, naglašava, s pjesmama, ali i s nekim drugovrsnim djelima mnoštva hrvatskih književnika, svim predmetnotematskim, motivskim, versifikacijskim i kompozicijskim razinama njihovih pjesama, teoretskim razmišljanjima o poeziji, vlastitim egzistencijalnim i emotivnim situacijama te spoznajnim matricama.
 
Ističe kako je to komunikacija s Bogom, svemirom, prirodom i urbano-kulturnim fenomeni­ma.
 
Radi se o dijalogu lirskoga subjekta s pjesmom unutar koje se nalazi, kao i metatekstualne svijesti same sa sobom o karakteru pjesme i procesu njezina nastanka, piše Šalat.
 
Poezija je to, smatra, izrazito maniristička i izrazito egzistencijalna i subjektivizirana, te eruditska i konkretna, a snažno emotivna i prosedejno iskalkuli­rana.
 
Po Šalatovim riječima radi se o poeziji koja svoju autentičnost zadobiva u srazu visoke forme i niskog sadržaja, posvećenoga prosto­ra tradicije i banalnosti suvremenog života, uzvišenih ljubavnih ideala i njihovih svakodnevnih karikatural­nih tragikomedija.
 
U zbirci "Biti ili ne biti (svoja) - Poetski dijalozi s hrvatskim autorima" (247 str.) objavljeno je 188 pjesama posvećenih 96-orici hrvatskih književnika, među kojima i Marku Maruliću, Šišku Menčetiću, Marinu Držiću, Cvijeti Zuzorić, Ivanu Gunduliću, Petru Zrinskom, Ani Katarini Frankopan Zrinski, Ignjatu Đurđeviću, Antunu Matiji Reljkoviću, Ivanu Mažuraniću, Petru Preradoviću, Augustu Šenoi, Silviju Strahimiru Kranjčeviću, Antunu Gustavu Matošu, Vladimiru Nazoru, Tinu Ujeviću, Ivi Andriću, Miroslavu Krleži, Antunu Branku Šimiću, Nikoli Šopu, Ranku Marinkoviću, Maku Dizdaru, Slavku Mihaliću, Milivoju Slavičeku, Ivanu Aralici, Antunu Šoljanu i Luki Paljetku.
 
Sanja Delimar radi u gimnaziji "Fran Galović" u Koprivnici.  Autorica je dviju pjesničkih zbirki i niza ciklusa pjesama objavljenih u časopisima. (Hina)