Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na prijave za sudjelovanje na FAKI 2021 festivalu

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI  objavio je otvoreni poziv za prijavu sudjelovanja na ovogodišnjem festivalu, koji će se održati od 24. do 30. svibnja. Tema festivala je 'Bijeg', a prijave traju do 5. ožujka 2021.!
prijava: 05.03.2021
url: https://www.facebook.com/faki.festival

Prijaviti se mogu svi izvedbeni umjetnici/e ispunjavajući upitnik na poveznici  shorturl.at/cDK47,

Hollywood počiva na ljudskoj potrebi za bijegom od svakodnevnog – doma, države, života, čak i planeta Zemlje. Sve više se odlučujemo za jednostavna rješenja koja nam služe kao „izgovori” kada se radi o etički kompleksnim i kontradiktornim dilemama. Teoretičarka Sarah Sharma (Kanada) referira na taj eskapizam kao vrstu (muškog) bijega od zamršenih odnosa čovjeka prema svijetu.(1)
 
Lako je dat se u bijeg – ali koji je cilj? I što ostaje iza nas osim zadivljenih i začuđenih promatrača?
 
U svojem 24. izdanju, FAKI internacionalni Festival alternativnog kazališnog izričaja želi se u bivšoj tvornici lijekova Medika i online posvetiti izvedbenim formama koje se bave sljedećom temom – Bijeg! U obzir dolaze kazališne izvedbe, cirkus, ples, instalacije, ulični performansi, lutkarstvo, radionice, ali i potpuno nove forme izražavanja. Prijedlozi trebaju koristiti pozornicu (online ili uživo) kao sredstvo za transport publike u druge svjetove, zemlje, vremena – ili ih ostavite iza sebe dok ih pozdravljate u letu.
 
Od umjetničkih prijedloga se očekuje da propituju fizičko/političku stvarnost i prenesu nas u post-pandemijske svjetove gdje nove forme zajedništva, kritičnosti, znatiželje, zabave i istraživanja ponovno postaju ostvarive. Kroz period od tjedan dana, projekti će bit realizirani na improviziranim pozornicama Medike i okolice. Dobrodošli su projekti u razvoju, nedovršene ideje, provokacije i kritiziranje ovogodišnje teme, kao i dovršeni, gotovi projekti nastali iz umova umjetnika, ali i svih ostalih.
 
Ako uspijemo odj*bat odavde, sve je moguće!
 
Što je hibridni festival?
 
FAKI 24 je zamišljen kao kazališni događaj koji se odvija dijelom digitalno i dijelom uživo. U obzir će se uzeti svi projekti (snimljene izvedbe, izvedbe uživo…), ali selekcija će prednost dati konceptima koji se odlikuju fleksibilnim pristupom formi i kojima umjetnička vrijednost ne ovisi o jednom mediju nego teče fluidno i može se adaptirati na razne načine ako će eventualno dolaziti do iznenadnih promjena u organizaciji samog festivala.
 
FAKI Festival pokriva sve razumne troškove nužne za realizaciju odabranih programa, a to uključuje tehničke troškove, troškove prehrane i prijevoza. To uglavnom podrazumijeva put prema i od Zagreba, smještaj u Medici, volontersku tehničku podršku, adaptaciju i zdrave veganske obroke. Dodatno, umjetnicima se osigurava promocija, prostor za probe i dramaturgija ili slična podrška ako je potrebno. Troškovi prijevoza su pokriveni u iznosu do 200 € za pojedince i do 500 € za grupe. Preporučuju se uobičajeni načini prijevoza: autobus, vlak, ili dijeljenje vožnje automobilom (car pooling).
 
Honorari nisu pokriveni. Festival može pomoći umjetnicima koji pokušavaju doći do novčanih potpora za realizaciju programa na druge načine (pisma preporuke i slično) ili za adaptaciju programa u digitalne formate.
Za sve upite pišite na e-mail adresu faki@attack.hr (na hrvatskom ili engleskom).
 
***FAKI je antidiskriminatorni festival koji podupire radikalne promjene društva kroz umjetnost***
FAKI FESTIVAL: NA PUTU PREMA NIGDJE OD 1998
 
Više o temi 24. Faki festivala pročitajte ovdje:

Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI,  nastao je 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. Avangardna izvedbena istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i osobna samosvijest autora i autorica te humanost ideje i poruke – predstavljaju okosnicu kriterija selekcije koja nastoji detektirati poveznice među različitim umjetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umjetničku strukturu festivala.
 
FAKI festival program je Autonomnog kulturnog centra Attack.
 
FAKI festival financijski je podržan od strane Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture i medija  republike Hrvatske
 
https://attack.hr/faki-24-otvoreni-poziv/
https://www.facebook.com/faki.festival