" />
predavanje, tribina

Takeaki Hori i Natsuki Ikezawa govore o haiku poeziji u Varaždinu i Zagrebu


vrijeme: 01.10.2018. 13 i 18,30 h
mjesto: Varaždin/ Zagreb

Takeaki Hori japanski je pjesnik, potpredsjednik Međunarodnoga P.E.N.-a i predsjednik Japanskoga P.E.N. centra, a Natsuki Ikezawa pjesnik i prozni pisac, dobitnik nagrade Akutagawa. Njihova predavanja će se održati u ponedjeljak, 1. listopada 2018., u Varaždinu u 13 sati (HNK Varaždin, Europa media centar) i u Zagrebu u 18,30 sati (HAZU, Velika dvorana za sjednice). Ulaz je slobodan!


● Natsuki Ikezawa (pisac, pjesnik, dobitnik Akutagawa nagrade za književnost) naslov predavanja: Zašto je haiku tako kratak?
 
● Takeaki Hori (potpredsjednik međunarodnog P.E.N.-a, predsjednik japanskog P.E.N. kluba ) naslov predavanja: Živi život haikua

Natsuki Ikezawa (pisac, pjesnik)

Rođen 1945. godine u gradu Obihiro, na Hokkaidu. Nakon osnovne škole odrasta u Tokiju. Mnogo putuje i 3 godine živi u Grčkoj, 10 godina na Okinawi, 5 godina u Francuskoj, a trenutno živi u Sapporu.

1987. godine dobiva književnu nagradu Akutagawa za roman Still Lives. Ostala poznata djela uključuju The Navidad Incident: The Dawnfal of Matias Guili, A Burden of Flowers, Quiet Earth i dr. Njegov posljednji naslov je Kitora Box. Preveo je i Kojiki (Drevni spisi) na suvremeni japanski jezik.

 

Takeaki Hori (potpredsjednik međunarodnog P.E.N.-a, direktor japanskog P.E.N. kluba)

Rođen 1940. godine u prefekturi Kanagawa. Studirao je ekonomsku antropologiju i međunarodne odnose, a doktorirao je na sveučilištu Keio. 1997. godine s predsjednikom Češke Vaclavom Havelom osniva Forum 2000 i djeluje kao direktor.

2002. godine postaje prvi japanski predsjednik Međunarodnog P.E.N.-a, a od rujna 2016. njegov potpredsjenik.

Autor je knjiga Bad Example America, Play the Demolition of Central Europe Eastern Europe, World Tuna Friction!, Day of the South Pacific People, a s Vaclavom Havelom kao suautorom zajedno izdaje knjigu The View from Prague.


Organizator: Veleposlanstvo Japana i Japanska fondacija


 

 

(R.P.B., 27.09.2018)